Čtyři a půl tisíce sportovců z více než stovky zemí světa bude bojovat o úspěch na letní deaflympiádě v tureckém Samsunu. Mezi nimi i dvacítka Čechů, kteří se z celkových jednadvaceti sportovních disciplín představí v osmi. Nejvíc se očekává od střelce Marka Bartoška, který bude v Samsunu obhajovat tři medaile z předchozí deaflympiády v Sofii.

„Nooo, s ohledem na to, co jsem přivezl ze Sofie, mi tak nějak chybí ta zlatá. A tu bych právě velmi rád získal. Jenže o ni usilují všichni…,“ pousměje se Marek Bartošek, jediný český zástupce ve střeleckém startovním poli.

Česká výprava odlétá do Turecka v sobotu ráno, deaflympiáda začíná v úterý 18. července a skončí o dvanáct dní později. Kromě střelby vyšlou Češi do boje svoje sportovce ještě v atletice, beach volejbalu, bowlingu, cyklistice, orientačním běhu, stolním tenise a klasickém tenise.

„Myslím, že budeme úspěšnější než na deaflympiádě v Tchaj-peji a v Sofii. Kdybychom vyrovnali nebo vylepšili výsledek z Melbourne, bylo by to krásné. Želízek v ohni máme vícero! Ale nerad bych je jmenoval a vytvořil na ně psychický nátlak. Viděl jsem seznam našich sportovců a mám dojem, že šanci na placku má každý,“ myslí si Bartošek, že není rozhodně jediným kandidátem na medaili.

O překvapení by se mohl postarat třeba teprve patnáctiletý tenista Jaroslav Šmédek, který patří k největším tenisovým talentům u nás a za sebou má už řadu úspěchů. Čeká ho deaflympijská premiéra.

„Určitě si jede pro dobrý výsledek, ale necháme se překvapit. Přece jen bude hrát s dospělými soupeři, na což je sice zvyklý, ale nějaký výkonnostní rozdíl mezi nejlepšími tam asi bude. Bude záležet i na losu,“ poukazuje tenistův otec a jmenovec Jaroslav Šmédek starší.

Že Češi přivezou pět medailí, tipuje atlet Jakub Nosek, sportovní obojživelník, který v zimě mění atletiku za bobovou dráhu.

„Rád bych zaútočil na nejcennější kov, ale nerad na sebe vytvářím tlak, tak zůstanu u obligátní odpovědi – mým cílem je neudělat ostudu,“ říká s nadsázkou Nosek.

Informace o deaflympiádě a výkonech našich sportovců budou dostupné na oficiálním webu Českého paralympijského výboru a také na facebookovém profilu i na Twitteru . Oficiální stránky deaflympiády najdete zde.

Nominace na deaflympijské hry 2017:

Atletika: Matoušková Lenka, Nosek Jakub

Beach volejbal: Boček Václav, Votípková Ivana, Žídek Jan, Žídková Oldřiška

Bowling: Janošcová Kateřina, Klofáčová Kateřina, Kučabová Lenka, Maléřová Pavlína, Vohryzková Dáša

Cyklistika: Dohnal Roman, Studýnka David

Orientační běh: Formánková Anna

Stolní tenis: Helus Jaroslav, Kratochvíl Michal, Matouš Roman

Střelba: Bartošek Marek

Tenis: Procházka Vít, Šmédek Jaroslav

 

Tereza Kubíčková