Česká atletická výprava na mistrovství světa v Londýně stále čeká na první medaili. Ve včerejším programu se o ni mimo jiné pokoušeli Eva Datinská v hodu diskem, František Serbus v hodu kuželkou a Martin Kukla v hodu oštěpem. Sprinterskou část svého londýnského vystoupení má za sebou také Anna Luxová.

Martin Kukla skončil čtvrtý v hodu oštěpem F37 i přes to, že jeho nejdelší pokus rozhodčí označili za nezdařený. Kuklovi se to nezdálo, ale nenechal si ten pokus změřit pod protestem. Česká výprava požádala později o přezkoumání záběrů kamer, ze kterých se prokázalo, že se rozhodčí spletli a pokus mu měl být změřen. Na třetí místo by to nestačilo, ale osobní rekord přes 41m by to byl.

„Je to pro mne poučení do budoucna a snad i pro ostatní sportovce. Musím se příště ozvat hned, aby bylo možné protestem věc řešit. Ale je to dobrý pocit vědět, že i na velké akci umím hodit daleko. Určitě budu trénovat dál a příště to bude mnohem lepší,“ řekl Kukla závodě.

Zkušený František Serbus zabojoval o dobré umístění v hodu kuželkou F32 a dlouho se držel na bronzové pozici, ale nakonec z toho byla pátá příčka. Se svým výkonem spokojený nebyl, medaile byla blízko, ale jeho trenér Pavel Martínek k tomu řekl:

„Kdyby hodil to, co hází standardně na trénincích, bronz by byl jistý. Bohužel tomu tak nebylo, ale i tak výkon to byl slušný. Příští rok nás čeká mistrovství Evropy, snad to tam bude lepší.“

Jako nevydařený zhodnotila svůj závod v hodu diskem F37 Eva Datinská (Berná), která obsadila až osmou příčku.

„V rozcvičování jsem se cítila dobře, ale bohužel v závodě jsem znervózněla a vůbec se mi nedařilo,“ byla smutná Datinská, která hodně chtěla přinést za českou výpravu první medaili a možná i to ji ovlivnilo. Na paralympiádě v Riu byla jediná, kdo se dostal na stupně vítězů, ale to bylo v její hlavní disciplíně – vrhu koulí, která zde byla vypsána jako nemedailová.