Čeští basketbalisté na vozíku si připsali skvělý úspěch. Na mistrovství Evropy skupiny C, které hostilo Brno, vybojovali stříbrné medaile a především postup do divize B evropského basketbalu na vozíku. Vítěznou cestu českého týmu šampionátem zastavila až ve finále Belgie, se kterou prohráli 50:65. Prohra ale díky postupu do béčka zase tolik nebolela.

Českým basketbalistů se cesta turnajem dařilo. Vyhráli svoji základní skupinu a v semifinále narazili na Portugalsko. Boj to byl vyrovnaný, český celek mohlo mrzet množství neproměněných vyložených šancí.

„Přesto si myslím, že jsme dokázali hrát svoji hru a díky tomu jsme po zásluze zvítězili,“ shrnul utkání, v němž jeho svěřenci vyhráli 67:50, pro server Aktuálně.cz trenér Jaroslav Menc.

Už po tohle duelu Češi věděli, že ve světovém basketbalu postoupí zase o kousek výš. V béčku už byli, dokonce dokázali v roce 2014 B-šampionát vyhrát a postoupit do nejelitnější A skupiny.

Přesunout se ze skupiny C do B byl podle Mence jeden z cílů reprezentace na letošním mistrovství. Tím druhým bylo zapojení nových hráčů do týmu. Prostor dostali zejména v méně náročných zápasech, ale podle Mence se i tak záměr vydařil.

Ve finále narazili Češi na sebevědomou Belgii, která nedala v průběhu turnaje soupeřům žádnou šanci a nejinak tomu bylo i v boji o zlato, který Belgičané vyhráli 65:50.

„Do finálového zápasu jsme nastupovali s odhodláním zvítězit, ale musím uznat, že belgický tým byl nejlepším celkem šampionátu a po zásluze vyhrál. Je to především díky tomu, že jejich tým je poskládaný z dvanácti v podstatě vyrovnaných hráčů,“ zhodnotil finále pro Aktuálně.cz trenér Menc.

„Myslím se, že jsme sehráli úspěšnou partii, za kterou se hráči nemusí stydět,“ dodal k vystoupení českého týmu.