Se dvěma zlatými a dvěma bronzovými medailemi se vrací česká výprava z deaflympiády v Samsunu, který hostil tento největší sportovní svátek neslyšících v termínu 18.–31. července. Bronzové medaile vezou Češi zásluhou sportovního střelce Marka Bartoška a bowlerky Kateřiny Janošcové, o zlato se postarali teprve patnáctiletý tenista Jaroslav Šmédek a atletka Lenka Matoušková, která v hodu diskem navíc zaznamenala deaflympijský rekord.


Na hry 23. letní deaflympiády se do Samsunu sjely více než tři tisícovky sportovců z 97 zemí světa, o medaile se bojovalo v jednadvaceti sportovních odvětvích. Celkové pořadí zemí vyhrálo s přehledem Rusko se 195 cennými kovy, Česká republika obsadila osmnáctou příčku.

„Jsem na celou výpravu neskutečně pyšná. Během celé akce jsme mimo cenných kovů vybojovali i nádherná umístění, bohužel těsně pod stupni vítězů. Tímto bych chtěla moc poděkovat sportovcům, trenérům i vedoucím jednotlivých sportů, protože těch 17 dnů tady tvrdě pracovali na tom, aby dosáhli svých vytoužených cílů a co nejlépe reprezentovali Českou republiku. Troufám si tvrdit, že některým se to povedlo na 100 % a některým ne, ale udělali maximum pro to, aby to vyšlo,“ zhodnotila vystoupení české výpravy v Samsunu její vedoucí Renáta Holcmanová.

Bartošek obhájil medaili hned první den

Hned první soutěžní den deaflympiády byl pro české barvy medailový. Sportovní střelec Marek Bartošek dokázal ve střelbě ze vzduchové pušky na 10 metrů obhájit bronzovou medaili z předchozích her v Sofii.

„Až zpětně jsem zjistil, že nakonec druhý Korejec neměl nijak famózní nástřely, a kdyby se mi druhá rána povedla, mohl jsem ho přeskočit. Takže šance na druhé místo opravdu byla. Ale nejdůležitější je, že jsem získal medaili a s tímto vědomím mne ovládla euforie! Vždyť jsem obhájil třetí místo ze Sofie. Teď jsem spokojený a šťastný, na každý pád jsem medailový plán splnil,“ komentoval první závod Bartošek.

Další cenné kovy jako v Sofii už bohužel nepřidal. Z kvalifikace s libovolnou malorážnou puškou na 60 ran vleže do finále tentokrát nepostoupil a obsadil desáté místo, ve své nejoblíbenější disciplíně – libovolné malorážce na 3 x 40 ran – skončil na nepopulárním čtvrtém místě.

Patnáctiletý talent ovládl tenisový turnaj

O naprostou senzaci se postaral na tenisových kurtech benjamínek české výpravy, teprve patnáctiletý Jaroslav Šmédek. Za celý turnaj neztratil proti zkušenějším a starším soupeřům ani jediný set, postupně si na něm vylámali zuby Brit Fletcher, Němec Schaeffer, Francouz Laurent i Rus Panjuškin, ve finále si česká kometa poradila s Ekvádorcem Vazquezem a dopsala zlatou tečku za úžasným sportovním příběhem.

„Když jsem nastoupil k finálovému utkání, bylo to zvláštní. Nevím proč, ale poprvé na turnaji jsem nebyl ani trochu nervózní. První set jsem zvládl v klidu a pohodě, soupeř vyhazoval míče mimo a já vyhrál 6:1. Jenže ve druhém setu jsem zvolnil a přestal běhat. Myslel jsem si, že už je konec, ale to jsem si myslet neměl!

Nešel mi servis, nešly nohy, udělal jsem řadu nevynucených chyb. Ekvádorec tak dostal šanci vyhrát druhý set, naštěstí pro mne také kazil a já bojoval do konce. Jinak jsem ho mohl dorazit v klidu. Ale nebyl jsem na nohách, nehrál to svoje, jen vracel míčky, a to nebyla moje taktika. Nakonec jsem druhou sadu zvládl 7:5 a obsadil první místo,“ oddechl si Šmédek po zápase.

„Takovou radost z vítězství jsem ještě nikdy neměl. A chci na sobě dál makat, zejména na věcech, co jsem v Turecku nedělal dobře. Věřím, že i nadále se budu zlepšovat, protože mým snem je zahrát si na grandslamovém turnaji. A jestli jsem věděl, že mám šanci vybojovat pro Českou republiku první zlato na deaflympiádě po dvanácti letech? Nevěděl. Mým největším úspěchem zatím bylo prvenství mezi juniory na loňském ME. Ale jsem moc rád, že tu zlatou medaili po tak dlouhé době jsem vyhrál já,“ neskrýval radost český tenista.

Ženy přispěly k medailové sbírce až v samotném závěru

Ženská část výpravy si medailové úspěchy nechala až na poslední soutěžní den. V něm Kateřina Janošcová v závěrečném MASTERS pro 24 nejlepších žen v bowlingu senzačně vyřadila i druhou nasazenou hráčku ze země této disciplíně zaslíbené, z Jižní Koreje. A až v semifinále nestačila na mladou, takřka neomylnou Jokojamovou ze Singapuru, a jako nejlepší ze všech Evropanek automaticky získala bronz, čili dělené třetí místo za postup ze čtvrtfinále.

„Mám obrovskou radost a je to i pro mne velké překvapení, že jsem porazila i korejskou favoritku. Asi bych to nedokázala bez podpory fanoušků, kterým moc děkuji,“ ocenila pomoc českých příznivců Janošcová.

Atletka Lenka Matoušková čekala na svůj start jedenáct dní. Ale to čekání nakonec stálo za to. Třiadvacetiletá diskařka napsala vlastně podobný příběh jako oštěpařka Barbora Špotáková na olympiádě v Pekingu 2008. Taky o svém vítězství rozhodla až posledním pokusem, když ji předtím přehodila soupeřka, a taky jím vytvořila nový rekord – jen deaflympijský a v hodu jiným nářadím.

„Ještě tomu nemůžu pořád uvěřit, že jsem hodila deaflympijský rekord, o kterém jsem snila řadu let! Vstřebávám to a je to úžasné. Ale přiznám, že až poslední pokus měl správný šmrnc. Vlastně jsem za Litevku a za to, že mne přehodila, strašně ráda, protože mne vyhecovala. Myslím si, že kdyby Voroněcké nebylo, rekord bych nehodila, neměla bych motivaci. Takže Litevce hrozně děkuju!“ smála se upřímně Matoušková, a popsala pocity, které ji napadly, když si všimla, že hned na začátku zavadil „zlatý“ disk o síť přečnívající z ochranné konstrukce.

„Jako vždy jsem se dívala, co z toho bude. A koukám, škrtlo to o síť. A doprčic! Z toho nebude nic, blesklo mi hlavou. Jenže ono to svižně letělo pořád dál, až na 47,95 – deaflympijský rekord.“

Mezi českými sportovci se ale v Samsunu našli také smolaři. Třeba atlet Jakub Nosek, který si hodně věřil na medaili v dálce, ale o bronz přišel v poslední sérii pokusů a skončil na čtvrtém místě. Navíc následný atletický desetiboj musel kvůli obavám z přetržení bolavé achillovky předčasně ukončit.

Po pádu nedokončil svůj jediný start v Samsunu ani cyklista Roman Dohnal. Orientační běžkyně Anna Formánková zase bude dlouho vzpomínat na svůj třetí závod, který se vinou pořadatelů proměnil doslova v peklo a kdy na nejdelší trati nedoběhla. A beachvolejbalistky Oldřiška Žídková s Ivanou Votípkovou si pro příští deaflympiádu budou hlavně přát nenarazit na Ukrajinu.

Češi na deaflympiádě v Samsunu 2017:

Atletika: Matoušková Lenka, Nosek Jakub

Beachvolejbal: Boček Václav, Votípková Ivana, Žídek Jan, Žídková Oldřiška

Bowling: Janošcová Kateřina, Klofáčová Kateřina, Kučabová Lenka, Maléřová Pavlína, Vohryzková Dáša

Cyklistika: Dohnal Roman, Studýnka David

Orientační běh: Formánková Anna Stolní tenis: Helus Jaroslav, Kratochvíl Michal, Matouš Roman

Střelba: Bartošek Marek

Tenis: Procházka Vít, Šmédek Jaroslav