Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) odložil mistrovství světa v plavání a mistrovství světa v powerliftingu, která měla začít 30. září v Mexico City, a to kvůli ničivému zemětřesení, které město a zem postihlo v úterý. Rozhodnutí bylo přijato na základě vyhodnocení současné situace a po úzké spolupráci s místním organizačním výborem a vedením města Mexico City.

Úterní zemětřesení o síle 7,1 stupňů Richterovy škály za sebou zanechalo stovky mrtvých a způsobilo zničení mnoha budov a také kolaps v infrastruktuře Mexico City a přilehlých oblastí. Ačkoli obě dvě místa, která měla hostit světový šampionát v plavání a mistrovství světa v powerliftingu – Francisco Marquez Olympic Swimming Pool a sousední Juan de la Barrera Olympic Gymnasium, utrpěla jen malé škody, je nutné provést komplexní posouzení a vyhodnocení situace. Kromě toho, některé hotely, v nichž měli být ubytováni sportovci, utrpěly škody rozsáhlé.

Na oba sportovní svátky mělo zavítat kolem 1400 sportovců, činovníků a pracovníků. Pár týmových delegací přicestovalo do města ještě před tím, než došlo k zemětřesení, všichni jejich členové jsou v pořádku.

„Naše myšlenky, modlitby a také vyjádření upřímné soustrasti směřuje v těchto těžkých chvílích ke všem obyvatelům Mexico City. Ztráty na životech i rozsah škod jsou srdcervoucí a naše nejhlubší cítění směřuje k těm, které zemětřesení zasáhlo,“ uvedl nový prezident IPC Andrew Parsons.

„V důsledku této tragédie jsme se plně shodli na tom, že by mexické úřady měly upřednostnit obnovu všeho potřebného a pomoc mexickému lidu, nikoli organizaci dvou sportovních, i když významných mezinárodních událostí. Oba světové šampionáty jsou tedy odloženy až do doby, než se dohodneme na dalším postupu,“ doplnil Parsons.

„Vím, že odložení obou šampionátů bude neuspokojivou zprávou pro všechny sportovce, kteří se mají šampionátů zúčastnit, nicméně toto jsou jedinečné okolnosti a odložení MS je správná věc, kterou je třeba v tuto chvíli udělat. Naší bezprostřední prioritou je nyní spolupracovat s týmovými delegacemi, které jsou v současné době v Mexico City, abychom zajistili jejich bezpečné odlety. Pak teprve budeme posuzovat, zda můžeme zmíněná mistrovství reorganizovat v blízké budoucnosti v Mexico City, nebo zda budeme muset hledat alternativy,“ uzavřel prezident IPC.

V historii IPC je to vůbec poprvé, kdy byl odložen start nějakého významného šampionátu.

Tereza Kubíčková

Zdroj: IPC