Správní rada Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) zveřejnila minulý týden finální verzi programu a konečné kvóty pro sportovce vztahující se k paralympiádě v Tokiu 2020. Her se zúčastní na 4400 atletů, kteří budou bojovat v 537 medailových závodech ve 22 sportech. Správní rada IPC schválila program i kvóty po desetiměsíční konzultaci s národními paralympijskými výbory.

Mezi klíčové body programu LPH Tokio 2020 patří:

  • Paralympiády se zúčastní největší počet sportovkyň v historii – nejméně 1756, což je sedmnáctiprocentní nárůst oproti Londýnu 2012. Toto číslo se navíc velmi pravděpodobně ještě zvýší vzhledem k tomu, že bude navíc rozděleno 294 volných startovních míst pro muže i ženy.
  • Paralympijský debut čeká v Tokiu dva sporty – badminton a taekwondo, kde se bude bojovat ve 14, respektive 6 medailových událostech.
  • Kanoistika bude mít oproti Riu 2016, kde absolvovala paralympijskou premiéru, o tři medailové závody více vzhledem k zařazení nové závodní třídy do programu.
  • V rámci úsilí IPC o nárůst sportovních příležitostní pro atlety s vysokou mírou postižení bude mít boccia o osm míst pro sportovce víc než v Riu, celkem 116.
  • Ve srovnání s LPH Rio 2016 bude mít 14 sportů stejný počet sportovců. Místa navíc obdrží boccia, kanoistika, judo, střelba, stolní tenis, triatlon a šerm na vozíku.
  • Čtyři sporty – kanoistika, střelba, stolní tenis a šerm na vozíku – zažijí více medailových bojů než v Riu, zatímco atletika a plavání jich uvidí méně.
  • Finální seznam závodů pro atletiku, plavání a triatlon bude teprve zveřejněn.
  • Kompletní rozdělení všech závodů najdete zde.

„Jsme nadšeni z programu pro Tokio 2020, který může stavět na úspěchu Her v Riu 2016, paralympiády, která byla považována za nejlepší z hlediska sportovních výkonů. Svědectvím síly paralympijského sportu a práce mezinárodních federací pak je to, že snaha o zajištění závodů a kvót pro sportovce je stejně horlivá, jako budou později samotná sportovní klání,“ řekl dnes už bývalý prezident IPC Sir Philip Craven.

„Myslím si, že finální program pro Toki 2020 představuje dobrou rovnováhu mezi všemi sporty a všemi typy postižení. Jsem velmi potěšena, že se v Tokiu představí nejvíce žen-atletek v historii a že narostl i počet sportovců s nejvyšším stupněm postižení. Je to skvělý krok kupředu správným směrem, ke kterému si mohou mezinárodní federace společně s IPC gratulovat,“ uvedla předsedkyně Rady sportovců Chelsey Gotellová.

Zdroj: IPC

Foto: Getty Images