Příprava vrcholí, rodí se bojový plán. Taková je aktuálně situace v českém týmu sledge hokejistů, kteří se chystají na kvalifikační turnaj do švédského Östersundu. Ten totiž rozhodne o tom, kdo se příští rok podívá na zimní paralympijské hry do Pchjongčchangu. Švédský turnaj se uskuteční v první polovině října, kromě českého se ho zúčastní ještě další čtyři mužstva.

Turnaj, který se bude hrát systémem každý s každým, je poslední šancí pro týmy Česka, Německa, Japonska, Slovenska a domácího Švédska, aby se kvalifikovaly na paralympiádu do Pchjongčchangu. Postupový klíč je jasný – za vítězství se sbírají tři body a na paralympiádu se podívají týmy na prvních třech místech v tabulce skončeného turnaje.

Hned první duel turnaje přinese derby – na led se proti sobě po zahajovacím ceremoniálu postaví český a slovenský tým, a to v pondělí 9. října v poledne středoevropského času. Následovat bude utkání Německa s Japonskem. Domácí Švédsko odehraje svůj první zápas o den později, kdy nastoupí proti Japonsku.

Program bude pokračovat až do soboty 14. října dvěma hranými zápasy za den s tím, že čtvrtek 12. října bude pro hráče dnem oddechu.

Mužstva na prvních třech místech v konečné tabulce turnaje se podívají na paralympiádu a připojí se ke Kanadě, Itálii, Norsku, Jižní Koreji a USA, tedy týmům, které se na Hry kvalifikovaly díky umístění do páté příčky na letošním mistrovství světa.

„Šance jsou velmi otevřené, protože hraje každý s každým. Pro nás budeme největším soupeřem my sami, zda prodáme svoji kvalitu. Pokud ano, postoupíme,“ vysvětluje jednoduchou taktiku trenér národního týmu Jiří Bříza.

Sledge hokejisti spustili kvůli nedostatku financí před časem sbírku, která jim měla pomoct uhradit náklady na přípravu a účast na turnaji.

„Přes Slevomat jsme získali asi dvě stě padesát tisíc, což je pro nás velká pomoc, i když pro náš budget je to plivnutí do moře, jen feečka vyjdou náš tým na více než tři sta tisíc. Abychom ušetřili nějaké peníze, jezdili hráči celé léto na soustředění vlakem, spoustu věcí si platíme ze svého. Ale nesmírně vážíme všech, kteří nám přispěli a pomohli v přípravě na turnaj. Teď ještě kdybychom tak sehnali nějakého velkého sponzora,“ přeje si Bříza.

Všechny duely bude živě přenášet server Paralympic.org. Více informací o turnaji je k nalezení na jeho oficiálních stránkách.

Rozpis zápasů:

Pondělí 9. října: 12:00 Česká republika – Slovensko, 15:00 Německo – Japonsko

Úterý 10. října: 12:00 Švédsko – Japonsko, 15:00 Německo – Slovensko

Středa 11. října: 12:00 Švédsko – Slovensko, 15:00 Německo – Česká republika

Čtvrtek 12. října: volný den

Pátek 13. října: 12:00 Švédsko – Česká republika, 15:00 Japonsko – Slovensko

Sobota 14. října: 12:00 Švédsko – Německo, 15:00 Česká republika – Japonsko

Tereza Kubíčková

Zdroj: IPC