Druhé, a znovu jednoznačné vítězství, si na turnaji v Östersundu připsali čeští sledge hokejisté, kteří ve Švédsku bojují o účast na paralympijských hrách v Pchjongčchangu. Po Slovensku (5:0) si výběr trenéra Jiřího Břízy připsal výhru 5:1 nad Německem, které mělo být Čechům podle předpokladů nejtěžším soupeřem. Ve zbylém programu čekají na český celek ještě Švédsko a Japonsko.

Druhé, a znovu jednoznačné vítězství, si na turnaji v Östersundu připsali čeští sledge hokejisté, kteří ve Švédsku bojují o účast na paralympijských hrách v Pchjongčchangu. Po Slovensku (5:0) si výběr trenéra Jiřího Břízy připsal výhru 5:1 nad Německem, které mělo být Čechům podle předpokladů nejtěžším soupeřem. Ve zbylém programu čekají na český celek ještě Švédsko a Japonsko.

„Chceme se soustředit hlavně sami na sebe, utkání s Německem bude úplně jiné než to proti Slovensku,“ mínil po úvodním duelu na turnaji Pavel Kubeš, autor hattricku ve „federálním“ derby.

Jenomže na ledě to proti Němcům vypadalo vlastně skoro stejně, jako když české barvy nastoupily proti těm slovenským. Češi tvořili hru, dostávali soupeře pod tlak a jednoznačně diktovali tempo hry.

„Klíčové bylo být tvrdí v napadání v útočné třetině, věděli jsme, že s tím bude mít náš soupeř potíže. Když jsme dokázali udržet puk v jejich pásmu, začali dělat chyby a my měli příležitosti ke skórování,“ odhalil nastavenou taktiku českého týmu Michal Geier.

Také tentokrát se na první branku nečekalo dlouho, konkrétně do poloviny 3. minuty. Pavel Kubeš byl znovu střelecky při chuti a v přesilovce v samostatném úniku trefil přesně horní růžek Brzoskovy brány. O minutu a něco nato to bylo už o dva góly, a znovu doplatili Němci na svou nedisciplinovanost. Po Háblově ráně zazvonila ještě tyč, ale k odraženému puku se dostal Michal Geier a poslal Česko do vedení 2:0.

Skóre se znovu měnilo v čase 19:32, a znovu se do listiny střelců zapsal český hráč. A znovu Michal Geier, který využil přesný pas od Zdeňka Hábla a parádní ranou o břevno zvýšil na 3:0. Také druhá třetina byla stejně jako ta první plná vyloučení, ale čtvrtá branka českého celku padla při plném počtu hráčů na ledě. Ťukes na jeden dotek po ose Šafránek – Palát – Krupička zakončil posledně jmenovaný, který zavěsil pod horní tyč Brzoskovy brány.

Němci si první střelu na českou bránu připsali až v 28. minutě zápasu, ale zato to byla příležitost jako hrom. Na Vápenku se sám řítil Schradner, jenomže s jeho tutovkou si český gólman poradil bravurně. Po dvou třetinách vedli Češi 4:0, přitom poměr střel za třicet minut hry byl z českého pohledu 9:1!

Čisté konto ale český tým tentokrát přeci jen neudržel. V 35. minutě hned poté, co skončila česká přesilovka, proklouzl puk pod Šafránkovou hokejkou až na Weddeho, který jej dostal a za Vápenkova záda – 1:4. Češi ale nehodlali dopustit drama, a stejně jako v prvním duelu uzavřeli počet vstřelených branek na číslici 5. Hattrick si připsal Michal Geier, který zasunul puk kolem tyčky do německé brány a uzavřel skóre na konečných 5:1 pro Českou republiku.

„Ten třetí gól nebyl až tak pěkný, měl jsem předtím mnohem lepší šance ke skórování. Druhý byl mnohem hezčí, podařilo se mi zavěsit krásně pod břevno,“ pochvaloval si Geier.

Češi se tak znovu usadili v čele průběžné tabulky, když po dvou zápasech mají na svém kontě plný počet bodů při skóre 10:1. Vítězství nad Němci by přitom mohli brát jako hezkou odplatu, protože právě Německo je poslalo v roce 2015 na mistrovství světa do B-skupiny.

„Tak to ale nebereme. Vždyť my jsme s nimi hráli na mistrovství Evropy a porazili jsme je, stejně jako jsme nad nimi vyhráli na Turnaji čtyř národů, který se konal u nás. Pravděpodobně jim prostě nesedí náš styl hry, my jim chtěli jsen ukázat, že jsme lepší než oni,“ pousmál se na závěr Michal Geier.

Zítra je na turnaji v Östersundu volný den, v pátek česká český výběr souboj s domácím Švédskem, v sobotu uzavře turnaj souboj Česka s Japonskem. Všechna utkání turnaje lze živě sledovat na https://www.paralympic.org/news/paralympicorg-livestream-ostersund-2017.

Branky a nahrávky: 35. Wedde (Segreff) – 3. Kubeš (Geier), 4. Geier (Hábl), 20. Geier (Hábl), 25. Krupička (Palát, Šafránek), 41. Geier (Hábl, Motyčka)

Sestavy:

Německo: Brzoska (Kunst) – Raedler, Deuschl, Jaster, Albanus, Sklorz, Pilz – Wolff, Kuhli-Lauenstein, Elmer, Wedde, Schrader, Segreff, Disveld

Česko: Vápenka (Matoušek) – Motyčka, Kubeš, Hrbek, Doležal – Wágner, Šafránek, Klíma, Geier, Raul, Palát, Hábl, Krupička

Rozhodčí: Joakim Samuelsson, Andreas Nilsson, Igor Hus.

Tereza Kubíčková

Foto: ČATHS