Čeští sledge hokejisté nepoznali na turnaji ve švédském Östersundu hořkost porážky. Zvítězit dokázali i ve svém posledním zápase, v němž nastoupili proti Japonsku. Oba celky měly do té doby plný počet bodů a jistý postup na paralympiádu do Pchjongčchangu, hrálo se ale o první místo v kvalifikaci, a tedy výhodu při nasazování do paralympijských skupin. Češi porazili Japonsko 1:0.

Utkání proti Japoncům bylo podobně vyrovnané jako to předchozí proti Švédsku. Hra se přelévala z jedné strany na druhou, ale na úvodní branku se tentokrát čekalo až do závěru druhé třetiny.

V té první se do vyložených gólových příležitostí dostali jen čeští hráči, dvakrát. Poprvé v polovině 7. minuty, když Kubeš našel přesným pasem osamoceného Geiera, jenomže tomu puk přeskočil před hokejku – jinak by pálil do zcela odkryté japonské brány. O chvíli později se dokonce do samostatného úniku dostal Kubeš, jeho šanci ale zhatil pravděpodobný faul, nicméně rozhodčí trestné střílení nenařídili.

Ve druhé třetině měly oba celky výhodu přesilové hry, ani jeden z nich ji ale nevyužil. Až v čase 28:21 se konečně měnilo skóre na světelné tabuli, a radoval se český tým. Z mezikruží zkusil vypálit Geier a jeho pokus si našel cestu do horního růžku Fukushimovy svatyně.

Japonci mohli srovnat v úvodu poslední třetiny, v brejku pálil Uehara a z dorážky se snažil skórovat Nagumo, naštěstí pro český tým se ale puk za brankovou čáru nedostal. Tým v bílých dresech si ještě na závěr vybral oddechový čas, porada ale nepomohla, k power-play Japonci nesáhli a Češi nakonec uhájili nejtěsnější náskok 1:0.

Mužstvo pod vedením trenéra Jiřího Břízy tak vyhrálo v Östersundu všechny duely – Slovensko porazili Češi 5:0, Německo 5:1, bitvu se Švédy zvládli 4:3 a Japonsko udolali 1:0. Jako vítěz kvalifikace tak bude mít Česká republika výhodu při nasazování do paralympijských skupin.

„Naší motivací byl fakt, že Japonsko bude v Pchjongčchangu ve stejné skupině jako my, takže jsme se mohli podívat, v jaké je formě – a musím říct, že od mistrovství světa B-skupiny se hodně zlepšili. Ale my se musíme zaměřit především sami na sebe a naše zlepšení tak, abychom byli na paralympiádě schopni vyhrát nějaké zápasy a dostat se do semifinále, což je něco, čeho jsme ještě nedosáhli,“ zmínil trenér Jiří Bříza.

Kromě Česka postoupili na paralympiádu do Pchjongčchangu ještě Japonci a Švédové, zklamaní jsou Němci a Slováci.

Michal Geier byl zároveň vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje.

Branky a nahrávky: 29. Geier (Motyčka)

Sestavy:

Česko: Vápenka (Matoušek) – Motyčka, Kubeš, Doležal – Wágner, Šafránek, Klíma, Geier, Raul, Palát, Hábl, Krupička

Japonsko: Fukushima (Mochizuki) – Horie, Tanaka, Nakamura, Sudo, Misawa, Ishi – Yoshikawa, Shiba, Annaka, Uehara, Shioya, Takahashi, Kodama, Naguto, Kumagai

Rozhodčí: Alexander Skopac, Tony Rundström, Jonathan Haga

Tereza Kubíčková

Foto: ČATHS