Vůbec poprvé v historii se v České republice uskuteční INAS mistrovství světa ve stolní tenise pro hráče s mentálním postižením. Šampionát bude od neděle do příštího pátku hostit sportovní hala Třebeš v Hradci Králové. O tituly se utká 65 hráčů ze 14 zemí čtyř kontinentů – Evropy, Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Českou republiku reprezentuje šest mužů a pět žen.

„Naše šance si netroufám odhadnout vzhledem k účasti pro nás neznámých týmů z neevropských zemí. V každém případě se pokusíme bojovat o medaile. Největší nadějí je teprve čtrnáctiletá Denisa Macurová, která má velké předpoklady proniknout v dalších letech mezi světovou špičku,“ řekl vedoucí české reprezentace a trenér Pavel Zahálka.

Dorazí také zástupci Egypta, Estonska, Finska, Francie, Hong Kongu, Chile, Itálie, Německa, Portugalska, Rakouska, Ruska, Thajska a Turecka. Speciální motivací pro všechny hráče je možnost kvalifikovat se na Global Games 2019 v australském Brisbane.

Na 12 stolech se bude hrát v královéhradecké sportovní hale Třebeš osvědčené už z evropského mistrovství v roce 2014. Sportovci využijí stravovací a ubytovací zázemí hotelu Černigov.

Poprvé ve třech kategoriích

Na letošním mistrovství se bude poprvé soutěžit ve třech kategoriích rozlišených typem mentálního postižení. Kromě tradiční Intellectual Disability kategorie se hráči utkají také v kategoriích Down Syndrome a Autism.

„Mistrovství se účastní výhradně hráči s mentálním postižením. Díky obdobným akcím tak uplatňují své dovednosti v limitech jejich postižení,“ uvedl Pavel Svoboda, předseda organizačního týmu mistrovství.

Turnaj pořádá sportovní klub SK INTEGRA Hradec Králové pověřený Českým svazem mentálně postižených sportovců (ČSMPS) a mezinárodní federací The International Federation for Intellectual Impairment Sport (INAS).

„Světové mistrovství v Hradci Králové bude sportovním i společenským setkáním sportovců mluvících různou řečí, ale hrajících v životě proti stejnému soupeři – mentálnímu postižení. Přijďte fandit,“ vyzvala veřejnost ředitelka turnaje Lucie Francová. Vstup na turnaj je pro diváky zdarma.

Více se dočtete na www.inastt2017.cz nebo www.facebook.com/inastt2017.

Logo a snímky jsou ke stažení na www.inastt2017.cz/pro-media.

Zdroj: ČSMPS