Nejdůležitější turnaj za poslední dobu čeká tento týden české sledge hokejisty. Ve švédském Östersundu se bude rozhodovat o tom, kdo se podívá na paralympijské hry do Pchjongčchangu. Z pěti zúčastněných týmů postoupí tři, a Češi rozhodně chtějí být mezi nimi. „To prostě musíme dát,“ vyhlašuje gólman českého mužstva Michal Vápenka.

Svěřenci trenéra Jiřího Břízy absolvovali přípravu přes léto v Ostravě a zakončili ji o prodlouženém víkendu na konci září ve Zlíně. Na své soupeře si věří.

„Šance jsou velmi otevřené, protože hraje každý s každým. Pro nás budeme největším soupeřem my sami, zda prodáme svoji kvalitu. Pokud ano, postoupíme,“ vysvětluje jednoduchou taktiku trenér národního týmu Jiří Bříza.

„Nejtěžšími soupeři pro nás budou asi Němci, mají kvalitní kádr a hrají dobře,“ přemítá nad konkurencí Michal Vápenka.

Hrát bude český tým v takřka stejném složení, v jakém se představil na mistrovství světa skupiny B v Tomakomai, které vyhrál.

„Základ našeho týmu je pořád stejný. Po dvou letech se vrátil David Motyčka, který měl problémy s ramenem a pak byl hodně pracovně vytížený, plus Zdeněk Klíma a nováček Karel Wagner,“ poodhaluje českou sestavu Vápenka.

Češi začínají turnaj dnes v poledne proti Slovensku, poslední zápas mají na programu v sobotu s Japonci.

„Budou to určitě těžká utkání, ale to se dá říct o všech. Postupují tři, to prostě musíme dát… i když, pořád je to sport, stát se může cokoli. Papírově na postup máme a asi i na první místo, ale postoupit chtějí všichni. Doufám, že se nám bude dařit a zvládneme to,“ přeje si Michal Vápenka.

Všechna utkání turnaje lze živě sledovat na https://www.paralympic.org/news/paralympicorg-livestream-ostersund-2017.

Soupiska ČR:

Brankáři: Jan Matoušek, Michal Vápenka

Obránci: Pavel Doležal, Miroslav Hrbek, Pavel Kubeš, David Motyčka

Útočníci: Michal Geier, Zdeněk Hábl, Zdeněk Klíma, Zdeněk Krupička, David Palát, Jiří Raul, Zdeněk Šafránek, Karel Wagner

Program zápasů české reprezentace:

Pondělí 9. října: 12:00 Česká republika – Slovensko, 15:00 Německo – Japonsko

Úterý 10. října: 12:00 Švédsko – Japonsko, 15:00 Německo – Slovensko

Středa 11. října: 12:00 Švédsko – Slovensko, 15:00 Německo – Česká republika

Čtvrtek 12. října: volný den

Pátek 13. října: 12:00 Švédsko – Česká republika, 15:00 Japonsko – Slovensko

Sobota 14. října: 12:00 Švédsko – Německo, 15:00 Česká republika – Japonsko

Tereza Kubíčková