V Tokiu bude mít za tři roky premiéru na paralympiádě, v České republice se o něm ale vlastně skoro neví. Parabadminton je tady v plenkách, i přesto se ale dvěma českým hráčům naskytla příležitost nabrat zkušenosti v zemi badmintonu zaslíbené – v Japonsku. Tomáš Gryc a Dita Brabcová totiž absolvovali soustředění s japonskou reprezentací.

Společně s nimi a trenérem Tomášem Vovsem odcestovala do země vycházejícího slunce také Pavla Grycová, která se v rozhovoru pro web ČPV podělila o dojmy ze zmíněného soustředění a prozradila víc o tom, jak to s parabadmintonem v Čechách vlastně je.

V České republice se o parabadmintonu moc neví, kolik máme hráčů a kolik klubů se tomuhle sportu vlastně věnuje?

V současné době, co vím, se parabadmintonu věnuje pravidelně pouze jedna tříčlenná skupinka dětí ve věku okolo třinácti let. Tito vozíčkáři začali s pravidelnými tréninky před třemi lety a trénují pod klubem Badminton Sharks Brno pod vedením trenéra Tomáše Vovse. Toto je jediná systematicky trénující skupina, o které vím. Samozřejmě pak jsou vozíčkáři, kteří provozují jiné parasporty a badminton si jdou občas zahrát. Naší snahou je přilákat k pravidelným tréninkům víc zájemců tak, aby bylo koho zvát na turnaje, kempy a třeba i najít a připravit reprezentanta nebo reprezentantku na paralympiádu v Tokiu v roce 2020.

Dočetla jsem se, že měli dva Češi možnost podívat se, jak se hraje parabadminton v Japonsku. O co konkrétně šlo a jak se vám podařilo se do Japonska dostat?

Badminton Sharks Brno uspořádal v loňském roce první ročník parabadmintonového turnaje a na základě proběhlé akce byl osloven japonským velvyslanectvím v ČR náš trenér Tomáš Voves, zda bychom měli zájem o návštěvu Tokia spojenou s parabadmintonovým soustředěním. Zájem jsme samozřejmě měli 🙂

Co bylo pro naše hráče největším přínosem?

Osobně se potkat a potrénovat společně s parabadmintonovou japonskou reprezentací byl pro nás všechny velký zážitek. Děti měly možnost trénovat s japonskými borci a dokonce se jim i přímo věnovala trenérka japonské reprezentace.

V souvislosti s účastí českých parabadmintonistů v Japonsku se zmiňuje program Sport for Tommorow, o co přesně jde?

Je to program japonského ministerstva zahraničí, díky kterému jsme byli do Tokia pozváni. Jak jsem pochopila z jednání na ministerstvu zahraničí v Tokiu, kam jsme byli pozváni, jedná se o program, který má podpořit propagaci olympiády a paralympiády v Tokiu v roce 2020. Pozvány byly dvě děti plus jejich maminky a trenér.

U nás je parabadminton v začátcích, jak je tomu v Japonsku? Kolik se tomuto sportu věnuje lidí a jak je populární?

Přesná čísla bohužel neznám, ale základnu mají širokou, včetně zastoupení všech skupin postižení. My jsme měli možnost potrénovat s parabadmintonovou reprezentací vozíčkářů.

Parabadminton si odbude premiéru na paralympiádě v Tokiu 2020, je reálné, aby tam ČR měla své reprezentanty?

Samozřejmě nejsem schopna posoudit, jestli se najde budoucí reprezentant. Nicméně po tom, co jsem o víkendu v Brně viděla na parabadmintonovém soustředění hrát vozíčkáře florbalisty, ragbisty a tenisty badminton, tak bych to jako nereálné vůbec neviděla 🙂

Jak se dá v našich podmínkách napomoci tomu, aby se tento sport rozvíjel a přitáhl třeba další hráče?

V loňském roce náš klub Badminton Sharks Brno uspořádal první turnaj a letos tréninkový kemp a již nyní plánujeme druhý ročník turnaje, tentokrát to vypadá, že to bude i s mezinárodní účastí. Od začátku jsme v kontaktu s Českým badmintonovým svazem, který nyní pracuje na vytvoření plánu, jak s parabadmintonem seznámit širší veřejnost. Až bude projekt připravený, v ten okamžik jistě vznikne prostor i na oslovení současných či bývalých reprezentantů, kteří by badminton pro handicapované sportovce mohli pomoci propagovat.

Tereza Kubíčková

Foto: archiv Pavly Grycové