Solidaritu s těmi, které nedávno postihlo silné zemětřesení, ukázali mnozí mexičtí paralympionici a zaměstnanci Mexického paralympijského výboru (CPM). Jako dobrovolníci se zapojili do shromažďování zásob pro ty, kteří teď akutně potřebují pomoc od druhých. Zemětřesení zasáhlo oblast Morelos 19. září.

Mezi ty, kteří pomáhají obětem zemětřesení, patří třeba dvojnásobná paralympijská šampionka v plavání Nely Mirandová.

„Ukázat teď solidaritu paralympijské rodiny je velmi důležité, protože tím dáváme najevo naši jednotnost, sílu a pokoru tváří v tvář nepřízni osudu. Jsem velmi hrdá na to, že jsem Mexičanka. Jsem si jistá, že se znovu postavíme na nohy,“ řekla Mirandová.

„Distribuovali jsme oblečení, potraviny a vodu lidem, kteří přišli o svůj domov, stejně tak jsme rozdávali hračky dětem. Nikdo jiný jim nemůže lépe ukázat, že musejí jít dál, než paralympionici, kteří jsou v tomto ohledu inspirativním příkladem,“ doplnila prezidentka CPM Liliana Suarezová.

„Jsem velmi hrdá na každého, kdo se připojil k této iniciativě, i když jeho rodina a přátelé nebyli touto tragédií přímo zasaženi. Tohle je minimum, které můžeme jako lidé udělat,“ dodala Suarézová.

K pomoci se vyjádřil také prezident Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) Andrew Parsons: „Bylo velmi inspirativní vidět mexické paralympionici, jak dobrovolničí, aby dodali vodu a jídlo obětem zemětřesení v Morelosu. Ukazuje nám to, že to nejsou jen skvělí sportovci na hřišti, ale také skvělí lidé mimo něj.“

IPC rovněž spustilo celosvětovou kampaň #FuerzaMexico, aby podpořil humanitární úsilí UNICEFu v Mexiku.

„Celé paralympijské hnutí je v této těžké době jednotn v podpoře mexického lidu. Jsme odhodláni udělat vše pro to, abychom pomohli těm, které ničivé zemětřesní zasáhlo,“ řekl Parsons.

Více informací o zmíněné kampani naleznete na https://www.paralympic.org/news/fuerzamexico-paralympic-movement-launches-fundraising-campaign-mexico.

Dary do fondu můžete posílat prostřednictvím https://www.crowdrise.com/o/en/team/fuerzamexico-paralympic-movement-support/agitos.

Zdroj: IPC

Foto: CPM