Cíl, se kterým přijeli čeští sledge hokejisté na turnaj do Östersundu, je splněn. Tým vedený trenérem Jiřím Břízou si dokázal zajistit postup na paralympijské hry do Pchjongčchangu, a to ještě před tím, než odehraje na turnaji poslední zápas. Po výhrách nad Slovenskem a Německem porazili Češi po velké bitvě i Švédsko (4:3) a o postup na ZPH už je nemůže nikdo připravit.

Už úvod zápasu proti Švédům dával tušit, že tohle utkání bude jiné než dvě předchozí proti Slovensku a Německu. Hráčům Tre Kronor šlo vzhledem k předchozím výsledkům o všechno a navíc je dopředu hnalo domácí publikum. Gólman Matoušek, který se na turnaji postavil do brány poprvé, tak musel hned na začátku čelit švédskému tlaku a zlikvidovat slibnou šanci Holma. Tutovku pak zlikvidoval Lundgrenovi, když jeho dělovku pod břevno zázračně ukryl v lapačce.

Češi se do větších šancí příliš nedostávali a spíš čekali na chybu soupeře. Jenomže to se jim mohlo šeredně vymstít v 9. minutě, když Rakos našel přihrávkou před bránou osamoceného Menga – naštěstí jeho pokus Matoušek dokázal vyrazit k tyčce a k dorážce už se Meng nedostal.

Svěřenci trenéra Jiřího Břízy pak přeci jen změnili styl hry a hned vzápětí se švédský gólman Nilsson jen tak tak natáhl po střele Kubeše. V čase 12:22 se pak poprvé měnilo skóre. Kubeš poslal puk před bránu, kde číhal nikým nehlídaný Hábl, který neměl problém hrubé chyby švédské obrany využít a poslat český celek do vedení 1:0.

Jenomže o chvíli později se červené světlo rozsvítilo pro změnu za Matouškovými zády. Jen půl minuty před koncem první třetiny zužitkovali Švédové tlak, který si vytvořili, Rakos se protlačil českou obranou a pod českým gólmanem zametl puk do brány. Do šaten se tak šlo za nerozhodného stavu 1:1.

Druhé dějství začal český tým úplně jinak než tu úvodní. A vyplatilo se. V 18. minutě duelu šlo České znovu do jednobrankového náskoku. Wágner nahazoval od mantinelu puk, který Krupička sklepl tak šikovně, že Nilsson nestačil zareagovat a kotouč zapadl do švédské brány. Švédové ještě protestovali s tím, že branky bylo dosaženo vysokou holí, rozhodčí ale branku uznali.

Domácí celek měl vzápětí výhodu přesilové hry, v ní ale jen spálil dvě obrovské příležitosti. Ovšem jen co byli Češi znovu v plném počtu, dokázali hráči Tre Kronor přeci jen vyrovnat. Po Ingvarssonově střele zůstal puk ležet vedle Matouška, odkud jej pohotově zametl do brány Kasperi. A bylo z českého pohledu ještě hůř. V 26. minutě šli totiž Švédové poprvé v zápase do vedení, to když čeští hráči zapomněli mezi kruhy Hedberga a ten z první propálil přesouvajícího se Matouška.

Jenže Češi zareagovali nejlíp, jak mohli – dvěma brankami v rozmezí pouhé půlminuty! Nejprve srovnal na 3:3 krásnou ranou pod břevno Kubeš a krátce nato znovu strhl vedení na českou stranu po skvělé souhře se Šafránkem a Krupičkou Palát.

Do třetí třetiny poslal trenér Bříza hájit českou branku Michala Vápenku. Hra se přelévala z jedné strany na druhou, domácí se snažili za každou cenu vyrovnat, hosté zase urputně bránili náskok. Švédové pak sáhli velmi brzy po power-play, už v 41. minutě utkání. Ani to, ani závěrečná hra proti čtyřem českým hráčům při vyloučení Krupičky ale nepomohlo. Češi těsný náskok udrželi a mohli oslavit vítězství i jistotu postupu na paralympijské hry do Pchjongčchangu.

„Byl to dnes opravdu těžký zápas. Jakmile jsme polevili v koncentraci, dokázali nám dát branku. Proti Německu budeme muset být mnohem trpělivější. Pokud dokážeme být vytrvalí celé utkání a dokážeme hrát tak, jak to umíme, můžeme si zajistit třetí postupové místo na paralympiádu,“ nastínil švédský trenér Erik Vikström.

V závěrečném utkání čeká Českou republika v sobotu od 15 hodin Japonsko.

Branky a nahrávky: 15. Rakos (Hedberg), 22. Kasperi (Ingvarsson), 26. Hedberg (Rakos) – 13. Hábl (Kubeš), 18. Krupička (Wágner), 28. Kubeš (Hábl, Motyčka), 28. Palát (Šafránek, Krupička)

Sestavy:

Švédsko: U. Nilsson (Neuman) – Ingvarsson, Lundgren, Hedberg, Holm – P. Nilsson, Karlsson, Kasperi, Magnevill, Meng, Jonsson, Cederstam, Ojala, Rakos

Česko: Matoušek (31. Vápenka) – Motyčka, Kubeš, Hrbek, Doležal – Wágner, Šafránek, Klíma, Geier, Raul, Palát, Hábl, Krupička

Rozhodčí: Martin Rapák, Tony Rundström, Igor Hus

Tereza Kubíčková

Foto: ČATHS