Lepší vstup do turnaje si snad ani nemohli přát. A pokud si někdo nebyl jistý, v jaké formě jsou pro akci, která rozhodne o postupujících na paralympiádu do Pchjongčchangu, čeští sledge hokejisté mu dali jasnou odpověď. V úvodním utkání turnaje ve švédském Östersundu hladce smetli ve „federálním“ derby Slovensko 5:0 a udělali důležitý krok směrem k ZPH.

Český tým dal hned v začátku duelu jasně najevo, kdo bude diktovat tempo hry. Do vedení šli svěřenci trenéra Jiřího Břízy už ve druhé minutě. Z mezikruží vypálil po nahrávce Paláta kapitán týmu Zdeněk Šafránek a slovenský brankář Lepáček puk srazil za svá záda.

Do dvoubrankového vedení se Češi dostali v úvodu páté minuty utkání, kdy se trefil Pavel Kubeš. Hráči v červených dresech si v následujícím průběhu hry vypracovali i další brankové příležitosti, navýšit vedení mohli Geier, Palát nebo Šafránek. Zvýšení na 3:0 přinesl ale až závěr úvodní třetiny zápasu, kdy Motyčka poslal do úniku Pavla Kubeše, který se ranou pod břevno podruhé zapsal mezi střelce duelu.

Ani ve druhé třetině se obraz hry nezměnil. Češi soupeře tlačili do defenzivy, a když už se Slovensko dostalo k útoku a ke střele, v cestě jim stála jistota v české bráně, gólman Michal Vápenka. V čase 23:22 navíc přišla další trefa do slovenské sítě, kdy Palát fintou oklamal Lepáčka a nabídl puk Šafránkovi, který se do odkryté brány nemýlil – 4:0.

Největší šanci druhého dějství měli Slováci ve 25. minutě, kdy se dostali do přečíslení dva na jednoho, jenomže finální Štítova přihrávka na Joppu byla velmi nepřesná a adresáta minula. V závěru prostřední patnáctiminutovky se ještě pokoušel o zkompletování hattricku Šafránek, Lepáček byl ale tentokrát proti.

Ve třetí třetině se český tým snažil spíš už pošetřit síly na další utkání a nechali soupeři více prostoru pro tvoření hry. Toho využíval hlavně Joppa, který se snažil několikrát vyzrát na Vápenku, český gólman byl ale neprůstřelný. V závěru utkání zase vzali otěže do svých rukou čeští hráči, vypracovali si několik slibných příležitostí, a na konečných 5:0 upravil po vyhraném vhazování Pavel Kubeš, který si tak v utkání připsal hattrick.

„Samozřejmě, že jsem rád za tři branky, ale mnohem důležitější pro mě je, že jsme pracovali a vyhráli jako tým. Navíc, u všech tří branek jsem dostal skvělé nahrávky, takže nebylo těžké se trefit. Jsme taky rádi, že naše forma ukazuje, jak jsme trénovali před startem sezony. Chceme se soustředit sami na sebe a předvádět stejné výkony jako dnes. Každopádně proti Německu to bude ve středu úplně jiný zápas,“ zhodnotil Pavel Kubeš.

Češi porazili Slovensko ve svém úvodním vystoupení na turnaji 5:0 a udělali důležitý krok k postupu na paralympijské hry. Z pěti účastníků turnaje, který se hraje systémem každý s každým, postoupí do Pchjongčchangu tři celky. Další utkání v Östersundu odehraje české mužstvo ve středu, a to od 15 hodin proti Německu.

Všechna utkání turnaje lze živě sledovat na https://www.paralympic.org/news/paralympicorg-livestream-ostersund-2017.

Branky a nahrávky: 2. Šafránek (Palát), 5. Kubeš (Geier, Motyčka), 14. Kubeš (Hábl, Geier), 24. Šafránek (Palát, Krupička.), 44. Kubeš (Motyčka)

Česká republika: Vápenka (Matoušek) – Motyčka, Kubeš, Hrbek, Doležal – Wágner, Šafránek, Klíma, Geier, Raul, Palát, Hábl, Krupička

Slovensko: Lepáček (Pastucha) – Stašák, Štít, Ferenčík, Kardoš – Gergely, Rauš, Ligda, Korman, Joppa, Fojtík, Večerek

Rozhodčí: Joakim Samuelsson, Tony Rundström, Henrik Andersson

Tereza Kubíčková

Foto: ČATHS