Jako úspěšné mohou handicapovaní stolní tenisté hodnotit letošní mistrovství Evropy, které hostí město Laško. Ze Slovinska si totiž Češi přivezou domů hned dva cenné kovy. O singlovou medaili se postaral Jiří Suchánek, který v kategorii SM2 vybojoval bronz. Stříbro pak přidali Češi v soutěži týmů TM2, když ve „federálním“ finálovém souboji podlehli Slovensku.

Suchánek mezi jednotlivci sice nejprve podlehl ve skupině Francouzi Vincentu Bourymu, i tak ale díky dalším výsledkům postoupil ze skupiny z prvního místa. V osmifinále porazil hladce 3:0 Poláka Tomasze Jakimczuka a mohl se těšit na boj o medaili. V duelu s Ukrajincem Olexandrem Jezykem to bylo drama a rozhodla až koncovka páté sady, kdy Suchánek nejprve odvrátil dva mečboly a poté zápas výsledkem 17:15 vyhrál. Mohl se tak radovat z jistoty medaile. O tom, že to nebude zlatá ani stříbrná, rozhodl semifinálový souboj s Rafalem Czuperem, který udělal v utkání méně chyb a Jiřího Suchánka porazil. Český reprezentant si tak pověsil na krk bronz.

„Je to pro mě úspěch, samozřejmě, spíš mě mrzí, že jsem v začátcích prohrával zápasy, ale jel jsem sem s nachlazením, takže medaile je pro mě úspěch,“ radoval se z bronzu Suchánek.

Kromě něj startoval v Lašku mezi vozíčkáři ještě Martin Zvolánek, také v kategorii SM2. Ten v rozhodujícím souboji o druhé postupové místo ze skupiny prohrál s Francouzem Stephanem Molliensem 2:3 na sety.

Zastoupení měla Česká republika i v kategorii stojících, kde reprezentovali Ivan Karabec (SM10) a Daniel Horut (SM7). Oba Češi postoupili ze skupiny, Horut dokonce přímo do čtvrtfinále z prvního místa. Karabcova cesta skončila v osmifinále na raketě Bulhara Denislava Kodjabaševa. Horut v souboji o medaili podlehl Ukrajinci Michajlu Popovovi, s nímž prohrál 0:3 na sety.

Hned pětici zástupců mělo Česko v kategorii TT11 stolních tenistů s intelektuálním znevýhodněním. Do závěrečných bojů ale Ondřej Vitvar, Pavel Richter, Lukáš Shauer, Jana Feixová ani Denisa Macurová nepostoupili.

Federální derby

Jiří Suchánek přidal další do své sbírky úspěchů v týmové soutěži, kde vybojoval stříbro. Společně se zkušeným Martinem Zvolánkem totiž nejdřív vyhráli svou kvalifikační skupinu kategorie TM2 a z prvního místa postoupili do semifinále.

„Máme další medaili, kterou jsme pojistili výhrou nad Itálií. Je pravda, že nám stačil k postupu jeden bod, ale po čtyřhře přišla chvíle, že musím bodovat. Pokud bych prohrál, jsme i přes vítězství nad Francouzi ve skupině třetí, bez postupu. V každém setu jsem prohrával někdy i o čtyři body. Ve druhém dokonce 2:6 a následně i 5:9, ale nějak jsem to zvládl, dotáhl a sety vyhrál. S výhrou 3:0 jsem dal našemu týmu jistou postupu, medaile a šanci postoupit z prvního místa. To ale musel Martin Zvolánek ještě vyhrát. Rychle vedl 2:0. Pak prohrál set, ale dokázal se zkoncentrovat a zápas dotáhl do vítězného konce,“ okomentoval na svém facebookovém profilu vývoj Suchánek.

V boji o postup finále Češi prohráli se Srby Perličem a Stoiljkovičem čtyřhru, potom srovnal Suchánek stav na 1:1 a o tom, že si Češi zahrají o zlato, rozhodl skvělým výkonem Martin Zvolánek, který získal rozhodující bod.

Ve finále se čeští reprezentanti potkali se Slováky Riapošem a Ludrovským, kteří přešli v semifinále před Francouze. V souboji o evropské zlato ale Češi podlehli Slovákům 0:2. I přes finálovou prohru jsou stříbrné medaile z týmové soutěže kategorie TM2 obrovským úspěchem.

„Před finále jsme si řekli, že si to chceme hlavně užít, už dostat se do souboje o zlato byl pro nás obrovský úspěch!“ zmínil Jiří Suchánek.

„Proti Slovákům to bylo samozřejmě zvláštní, navíc jsme věděli, že mají papírově navrch, ale stát se mohlo cokoli,“ připomněl Jiří Suchánek, že mají s Martinem Zvolánkem na kontě skalpy jiných vynikajících soupeřů.

Kompletní informace o ME handicapovaných stolních tenistů v Lašku najdete zde: http://www.ipttc.org/upload/results/files/.

 

Tereza Kubíčková

Foto: Facebook Stolní tenis extra