Český paralympijský výbor má nové zastoupení v evropské exekutivě. Prezident Českého svazu zrakově postižených sportovců Zdeněk Barlok (38) byl na konci minulého týdne na generálním shromáždění IBSA (Mezinárodní federace pro zrakově postižené sportovce) zvolen do pozice IBSA Europe Chair, tj. vedoucím IBSA pro evropskou část.

Celkem 20 zemí z Evropy dalo v tajné volbě hlas Zdeňku Barlokovi, jen 6 zemí volilo jeho protikandidáta ze Švédska.

Zdeněk Barlok je od května 2017 prezidentem ČSZPS a tento krok je dalším posunem v záměru klást větší důraz na mezinárodní spolupráci České republiky na poli sportu pro handicapované.

„Stále si neuvědomuji, čeho jsem dosáhl, ale vím, že bych chtěl, aby ČR byla silným partnerem v Evropě, a že toto vítězství nebylo jen tak z čistého nebe, ale bylo důsledkem mnoha a mnoha hodin dobrovolné práce při zaměstnání, neskutečné trpělivosti mé rodiny a dětí. A tím, že za posledních šest let jsem dal hodně energie do rozvoje fotbalu pro nevidomé a showdownu (stolního tenisu pro nevidomé),“ uvedl Zdeněk Barlok.

„Hodně lidí mě znalo a vědělo, že ČR umí být silným partnerem a že moje idea rozvinout mezinárodní spolupráci v Evropě tak, aby z toho profitovali všichni, by mohla pomoci sportu zrakově postižených. Je to velký závazek, ale jsem na výzvy v životě zvyklý, a proto děkuji všem evropským zemím, které mi daly hlas a všem lidem okolo, kteří mi pomáhají a podporují mě, bez nich by to nešlo, bez nich bych toho nedosáhl,“ doplnil.

Osmatřicetiletý Zdeněk Barlok je prakticky nevidomý, pracuje ve společnosti Atos, která je velkou IT korporací, má dvě malé dcery, mluví několika cizími jazyky a sám hraje fotbal pro nevidomé.

ČPV tak posiluje svojí pozici v Evropě na poli exekutivy, což je jedním z největších úspěchů za několik posledních let.