Reprezentační tým neslyšících futsalistů si připsal skvělý úspěch. V regionální kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2018 porazili dva ze tří těžkých soupeřů a zajistili si účast na kontinentálním šampionátu, který bude hostit příští rok v prosinci Finsko. Český celek se během turnaje konaném v hale pražské Sparty na Podvinném Mlýně střetl s Běloruskem, Maďarskem a Irskem.

Nejkvalitnější soupeř čekal na českou reprezentaci hned v prvním utkání. V žebříčku EDSO (Evropské organizace neslyšících sportovců) figuruje Bělorusko na sedmém místě. Na hřišti byla u českých hráčů vidět velká nervozita, zbytečně chybovali a často ztráceli míče. Toho využil soupeř, který hrál takticky výborně, a během prvního poločasu dal dvě branky. Do šaten nicméně odcházeli Češi s nadějí, že ještě není nic ztraceno.

Ve druhém poločase držel český celek s Bělorusy krok do stavu 1:3, pak se projevila ohromná síla soupeře, který postupně zvyšoval své vedení až na 8:1. V poslední minutě ještě Milan Novotný přidal za Českou republiku ještě jednu branku a upravil na konečných 2:8 z pohledu českého týmu.

Druhý den čekal na Česko Maďaři. Už ve 3. minutě šli Češi do vedení díky Tomáš Gajdošíkovi, v 9. minutě zvýšil na náskok dvou branek Michal Skorkovský. Nadějné vedení vneslo na lavičku českého mužstva potřebný klid, což se projevilo i na skóre – po prvním poločase vedli Češi 4:1. Na začátku druhé půle zaskočilo Maďarsko české hráče dvěma rychlými brankami a bylo zaděláno na drama. Jenomže Češi se stihli zavčas znovu zkoncentrovat, z několika střeleckých příležitostí dokázali skórovat a nakonec vyprovodili Maďary ze hřiště výsledkem 9:3.

Klíčový byl poslední zápas kvalifikace, a to jak pro Českou republiku, tak pro jejího soka – Irsko. Zajištěný postup ze skupiny B už měli díky třem výhrám Bělorusové, ale bojovalo se právě o druhé postupové místo. Důležitost utkání byla znát od první minuty, oba týmy hrály spíše opatrně ve snaze nenabídnout soupeři chybou možnost skórovat. První branku si připsali Irové, kterým pomohlo štěstí a zakrytý výhled českého gólmana. Nejtěsnějším možným rozdílem skončil první poločas.

Do toho druhého ale vlétlo české mužstvo parádně a během krátké chvíle otočilo skóre na 2:1 ve svůj prospěch. Následovala rychlá odpověď Irů a bylo znovu srovnáno. Češi ale zabojovali, po dvou dalších vstřelených brankách se zklidnili, začali hrát efektivněji a přidali ještě další dva góly. Irsko porazili Češi 6:2 a oslavili postup na mistrovství Evropy 2018.

„Ten poslední zápas byl infarktový,“ oddechl si trenér reprezentačního mužstva Petr Valášek v rozhovoru pro TV Praha s tím, že na úspěchu má velký podíl i skvělá atmosféra, o kterou se postarali diváci, a rozhodčí, kteří odvedli výbornou práci, stejně jako organizační tým.

„K úspěchu české futsalové reprezentace neslyšících také přispěli Fotbalová asociace ČR a Český svaz neslyšících sportovců díky finanční podpoře, bez které by se naši hráči nemohli řádně připravit na velice důležité utkání. Poděkování patří také MŠMT, z jejichž dotace se mohla uspořádat kvalifikace v České republice,“ doplnil Petr Valášek.

Tereza Kubíčková