V japonském městě Shizuoka proběhl testovací závod na dráze cyklistického velodromu IZU, na kterém se pojedou všechny dráhové disciplíny na paralympijských hrách v roce 2020. Zúčastnil se ho i český závodník Ivo Koblasa, který v závodě na 1 km s pevným startem obsadil stříbrnou pozici mezi japonským dvojblokem vítězem Aizonem a třetím Kawamotem.

V neděli v závodě na 3 km Ivo postoupil do velkého finále, kde tvrdě bojoval o zlatou medaili s japonským závodníkem Kavamotem, který je medailistou v této disciplíně z posledního mistrovství světa v Los Angeles, po přetahování o vítězství Ivo vybojoval výborné druhé místo v novém českém rekordu kategorie C2 časem 3:54,530.

Posledním závodem nedělního dne byla scratch, která se jela bez rozdílu kategorií C1 – C5. Koblasa opět potvrdil svoji dobrou formu a v závěrečném spurtu obsadil 5. místo.

Ivo Koblasa se bude o nominaci na paralympijské hry Tokio 2020 v následujících letech jistě ucházet. Na dráze v Japonsku doprovází Koblasu i legenda para-cyklistiky Jiří Ježek, který se nejen naposledy „sveze“ na závodní dráze, ale rovněž na velodromu IZU předává svému mladému kolegovi cenné rady a zkušenosti.

„Věřím, že se tady našim závodníkům za dva a půl roku bude dařit! A pro mě je krásný, že i Japonci se se mnou chtěli rozloučit. Tohle pozvání nešlo odmítnout,“ napsal na svůj facebookový profil Ježek.

Foto: ČATHS