Doping je zdravotním i etickým problémem, ve kterém platí tzv. presumpce viny. Je zakázaný ve všech sportech a platí pro všechny registrované sportovce. Jednání nepoctivců vygenerovala přísná antidopingová pravidla, na jejichž dodržování u nás dohlíží Antidopingový výbor ČR (ADV ČR). O problematice dopingu a novinkách v něm mluvil v sídle ČPV Jan Chlumský z ADV ČR.

„Doping zcela vymýtit nelze, ale snažíme se jej v co největší míře odhalit a také potlačit. Dříve bylo používání dopingu jakýmsi státním úkolem, dnes jde spíše o peníze, vítězství za každou cenu a boj o sponzory,“ zmínil ve své přednášce kromě dalšího Chlumský.

Odmítl rovněž, že by potírání dopingu a dodržování antidopingových pravidel bylo nějakou formou diskriminace. „Sportovec dělá sport s jasně danými pravidly dobrovolně a v rámci toho dobrovolně omezuje svou svobodu a léčbu právě dodržováním zmíněných pravidel,“ vysvětlil.

„Biblí“ pro potírání dopingu je Světový antidopingový kodex, který každoročně upravuje seznam zakázaných látek a metod pro nadcházející rok.

„Třeba ohledně požívání alkoholu dojde od příštího roku ke změně, protože v drtivé většině případů má na výkon sportovce opačný než pozitivní vliv. Tedy samozřejmě bude patřit mezi látky zakázané při samotné soutěži, ale nikoli mimo ni,“ dodal Chlumský.

Kompletní prezentaci RNDr. Jana Chlumského společně s dalšími dokumenty týkajícími se dopingu najdete zde.

Tereza Kubíčková

Foto: Pixabay