Hradec Králové hostil minulý týden poprvé v historii MS INAS ve stolním tenisu pro hráče s mentálním postižením. Jedenáctičlenný český tým vybojoval v konečném zúčtování šest medailí, dvě stříbrné a čtyř i bronzové. O světové tituly se na východě Čech utkalo 62 hráčů ze 13 zemí čtyř kontinentů – Evropy, Asie, Afriky a Jižní Ameriky.

Přes medailová umístění je nejhodnotnějším umístěním postup Denisy Macurové do čtvrtfinále dvouhry, prestižní ženské kategorie. Pro čtrnáctiletou stolní tenistku je účast mezi osmi nejlepšími hráčkami velkým úspěchem a povzbuzením do dalšího tréninku, který by ji měl za několik let dovést do nejužší světové špičky.

„S výsledkem naší reprezentace jsme velmi spokojeni, zisk šesti medailí překročil naše očekávání. Přes medailové úspěchy nám ale průběh šampionátu potvrdil, že nejlepší světoví hráči jsou zatím pro naše reprezentanty nepřekonatelnou překážkou,“ řekl vedoucí české reprezentace a trenér Pavel Zahálka.

Světový šampionát herně a výsledkově ovládly reprezentace Francie a Hong Kongu, které jednoznačně předčily své konkurenty z České republiky, Egypta, Estonska, Finska, Chile, Itálie, Německa, Portugalska, Rakouska, Ruska, Thajska a Turecka.

Na mistrovství světa se poprvé soutěžilo ve třech kategoriích rozlišených typem mentálního postižení. Kromě tradiční Intellectual Disability kategorie se hráči utkali v kategoriích Down Syndrome a Autismus.

„Nové kategorie nejen výrazně rozšířily program celého turnaje, ale byly jasnou ukázkou sportu osob s mentálním postižením. Ukázkou sportu plného emocí, spontánnosti, sounáležitosti, ale i možností, kterých lze dosáhnout,“ uvedla ředitelka turnaje Lucie Francová.

Turnaj skončil velkým úspěchem pro pořadatelské organizace, kterými byly sportovní klub SK INTEGRA Hradec Králové, Český svaz mentálně postižených sportovců (ČSMPS) a mezinárodní federace The International Federation for Intellectual Impairment Sport (INAS).

„Jsme upřímně rádi, že se světové mistrovství v Hradci Králové vydařilo po stránce sportovní i společenské. Na podrobnější hodnocení je ještě dost času, ale bezprostřední pochvalné ohlasy všech účastníků byly pro nás největší odměnou. Děkujeme všem partnerům akce za podporu a také všem, kteří přispěli k úspěchu celého mistrovství,“ zhodnotil Pavel Svoboda, předseda organizačního výboru.

Více se dočtete na www.inastt2017.cz nebo www.facebook.com/inastt2017.

Logo a snímky jsou ke stažení na www.inastt2017.cz/pro-media.

Zdroj: ČSMPS