Čeští sledge hokejisté znají svoje soupeře pro základní skupinu paralympijského turnaje v Pchjongčchangu. Díky vítězství na kvalifikačním turnaji v Östersundu byli nasazeni do „asijské“ skupiny, dík čemuž se vyhnou třeba Kanadě. Ale bojovat budou s favorizovanými Američany, kromě nich je čeká ještě Jižní Korea a Japonsko.

Nasazeným týmem číslo jedna jsou Kanaďané, a to díky vítězství na letošním mistrovství světa A skupiny – ve finále porazili odvěké rivaly a stávající paralympijské šampiony z USA.

Společně s Kanaďany, kteří v Soči 2014 skončili až bronzoví, tvoří turnajovou skupinu A pro Pchjongčchang ještě Norsko, Itálie a Švédsko, které účast na zimní paralympiádě zachránilo až na poslední chvíli na turnaji v Östersundu, kde skončilo třetí.

Spojené státy americké budou obhajovat zlatou medaili ze Soči 2014, pro Pchjongčchang jsou nasazenou dvojkou a lídrem B skupiny. O postup se kromě USA porve ještě Jižní Korea, která na letošním světovém šampionátu A skupiny sledge hokeje skončila bronzová. Česká republika je nasazeným týmem číslo šest, paralympijskou B skupinu doplňuje ještě Japonsko.

„I tak to bude těžká skupina, progres Japonců za poslední dobu je neskutečný, USA, to je úplně jiná liga. A Korea? Dostali obrovský balík peněz, aby mohli pracovat profesionálně, v tomhle systému jedou už rok, bude u nich obrovský posun. I když, u nich to byla vždycky hra založená spíš na skvělé fyzičce a tvrdé hře, postrádají naopak hokejovou chytrost a kombinaci, v tom je budeme převyšovat,“ myslí si trenér českého sledge hokejového týmu Jiří Bříza.

„Teď musíme zapracovat ještě na kondici a rychlosti, abychom se jim vyrovnali a právě je trumfli kombinační hrou. Mimochodem, Korea bude naším prvním soupeřem na paralympiádě,“ doplňuje Bříza.

„Každopádně při neúčasti potrestaného Ruska bude na paralympiádě obrovská šance zahrát si semifinále a pak o bronzovou medaili. Výš nemyslíme, protože Kanada a USA jsou úplně jiný level, byl by zázrak, kdyby tyhle dva týmy nehrály o zlato…“

ZPH Pchjongčchang 2018:

Skupina A: Kanada, Norsko, Itálie, Švédsko

Skupina B: USA, Jižní Korea, Česká republika, Japonsko

Tereza Kubíčková