Pátý závodní den na mistrovství světa plavců v Mexiku byl pro české barvy více než úspěšný. Čeští reprezentanti vylovili z bazénu v Mexico City hned čtyři cenné kovy – Miroslav Smrčka má stříbro ze závodu na 100 m prsa a bronz z 200 m polohově, Vendula Dušková získala bronz na 400 m volným způsobem a Jan Povýšil stříbro na poloviční trati.

„Míra v prsou zabojoval a získal první cenný kov mezi postiženými, závod Vendy byl docela vypjatý a nakonec prohrála stříbro o 4 setiny s Američankou,“ komentuje úspěchy vedoucí české výpravy Andrea Věnseková.

„Honzovi se moc nevedlo, se svým astmatem se mu dnes hodně špatně dýchalo a ten čas je průměrný, spíš šlo o zápas se samým sebou,“ doplňuje.

„Po sto metrech jsem bojoval hlavně sám se sebou a astmatem a snažil jsem se to nějak doplácat, abych nedostal dva parníky, ale jen jeden Titanic,“ glosuje svůj výkon sám Jan Povýšil.

S výkony českých plavců může být vedoucí výpravy Andrea Věnseková spokojena, vrásky na čele jí přidělává jiná věc.

„Náš tým je velice znepokojen zprávami z domova, které snižují kvalitu našich výkonů a umístnění. Ano, je pravda, že do Mexika nepřicestovalo několik výprav a vypsané disciplíny už zažily lepší účast. Jenže mistrovství světa se koná po paralympijských hrách, které minulou sezonu hodně prodloužily, a někdo zvolil holt odpočinek a regeneraci. Pak přišlo zemětřesení a MS se odložilo o víc než 2 měsíce necelý týden před naším odjezdem. Fyzická příprava byla v samotném finále, o psychice ani nemluvím,“ říká Věnseková.

„Mrzí nás to znevažování výsledků hlavně od osob, které se ve sportu nebo kolem něj pohybují. Musejí vědět, co znamená přerušit vyladění formy a začít někde od prostředku, nebo přímo ještě jednou od začátku. Podle mě si zaslouží medaile všichni, kteří splnili nelehké limity pro účast na těchto MS a pak navzdory těžkostem a problémům nerezignovali a v Mexiku závodí, jak nejlíp umějí. A někteří jsou tady rychlejší než ti ostatní – to je případ našeho týmu,“ uzavírá trenérka.

Česká výprava má zatím na svém kontě sedm medailí – dvě zlata, dvě stříbra a tři bronzy.

Tereza Kubíčková

Ilustrační foto: Pixabay