Česká reprezentantka Adéla Míková vybojovala na mistrovství světa INAS pro handicapované plavce první medaili pro českou výpravu. Na čtyřstovce polohově získala stříbro. „Přitom tuhle trať nemám ráda a na závodech jsem ji už dlouho neplavala. Jsem moc šťastná,“ okomentovala medailový úspěch Míková.

„Ještě že mě trenérka přemluvila a já ji poslechla, teď mám stříbro. Moc jsem jí děkovala,“ usmívala se po závodě plavkyně z Českého svazu mentálně postižených sportovců.

„Dobře vím, že Adéla nechce čtyřstovky plavat, jenže mi to nedalo. Naštěstí poslechla moje rady, jela hladce, uvolněně – a je z toho stříbrná medaile,“ chválila svoji svěřenkyni trenérka Alexandra Müller.

Míková už má za sebou také start na 50 m volným způsobem, kde skončila až jedenáctá.

„Má smůlu vždy před velkými závody. Vloni jí řezali nohu, když si zlomila zánártní kůstky a museli jí tam dát kus železa. Letos byla 14 dní před odletem na antibiotikách, měla zánět ve tváři, kterou jí nakonec museli rozříznout a vyčistit. Na jejím výkonu je to znát,“ litovala Müller.

Těsně pod stupni vítězů skončil na 50 m volným způsobem druhý český zástupce v Aguascalientes Vladimír Hlaváč.

„Jsem na sebe naštvaný, kdo by taky nebyl, když mám tu nepopulární bramborovou medaili. Kdybych víc poslouchal trenérku, mohl jsem mít bronz. Alespoň mě těší, že jsem byl nejlepší z Evropanů, přede mnou skončili tři Brazilci,“ pousmál se Hlaváč.

Podmínky, na které si všichni zúčastnění od začátku stěžují, se bohužel na bazénu nijak nezlepšily.

„Sice ho pěkně opravili, ale je tam pořád neskutečná zima. Plavci na sobě nosí dvě mikiny a bundu, přesto už jich několik odpadlo. Po celé délce bazénu, tam, kde se zdržují , jsou jen tři plynové stojany, které tento prostor nemůžou vytopit. Všechny výpravy je berou útokem, aby byly co nejblíž teplu. Tohle nezachrání ani krásná vánoční výzdoba,“ podotýká ironicky vedoucí české výpravy Alena Erlebachová.

„Navíc v areálu, kde se závodí, je jen jeden bazén, takže se tu pak není kam jít vyplavat – druhý bazén je vzdálený půl hodiny chůze odtud,“ dodává frustrovaně vedoucí české výpravy.

Tereza Kubíčková