Česká výprava se na MS INAS plavců s handicapem dočkala druhého medailového úspěchu. Po stříbrné medaili Adély Míkové se z cenného kovu radoval i druhý český zástupce na šampionátu – Vladimír Hlaváč si na trati 50 m prsa doplaval pro bronz. A to i přes to, že start závodu provázely nečekané potíže technického rázu.

„Po včerejších nevolnostech nastoupil Vladimír nejprve ráno do závodu na 100 m volným způsobem, v němž postoupil do finále a nakonec obsadil výborné šesté místo z jednadvaceti startujících. Potom ho čekala padesátka prsa, v rozplavbách makal, aby předjel alespoň jednoho Japonce, kterých je tu strašně moc a jsou nasazeni po třech ve všech disciplínách, jen aby urvali medaile,“ popisuje přímo z místa dění vedoucí české výpravy Alena Erlebachová.

„Do finále se probojoval bez větších potíží, ty pak čekaly na startu finále. Kvůli problémům s časomírou byl start třikrát odložen, Vláďa zuřil. Dali jsme mu pokyn, ať se aspoň hýbe, naštěstí na čtvrtý pokus ten start konečně vyšel. Vláďa se rval se třemi Japonci, pořád měli srovnatelné mezičasy, ale nakonec dokázal urvat bronz. Po všech těch trablech, horečkách a žaludečních nevolnostech to od něj byl skvělý výkon,“ chválí Hlaváče Erlebachová a připojuje perličku ze zákulisí.

„Pátrali jsme, jak je to s tréninkem Japonců, že se jim tak daří. Jedí speciální stravu, kterou mají s sebou i tady, a jednotlivým sportovcům se zaznamenává, co jedí. Nemusejí chodit do práce, protože je platí stát. Každý den ráno jdou do posilovny, pak na trénink, pak jedou domů, kde si odpočinou, a znovu posilovna a trénink. Jejich reprezentační tým čítá šedesát sportovců, jezdí po všech dostupných závodech. Mají placeného šéftrenéra, další trenéry, kondičního trenéra a fyzioterapeuta. O něčem takovém si můžeme nechat jen zdát…,“ podotýká Alena Erlebachová.

Tereza Kubíčková