Parádně vstoupili do mistrovství světa v Mexiku čeští plavci. Hned na začátku šampionátu získala česká výprava dvě medaile – Vendula Dušková byla bronzová na trati 100 m prsa a ve své parádní disciplíně 50 m znak vybojoval Arnošt Petráček zlatou a titul mistra světa. Navíc těsně pod stupni vítězů se umístili Jan Povýšil a Miroslav Smrčka.

Právě Smrčka byl první z českého týmu, kdo promluvil do závodů. V kategorii S11 startoval v disciplíně 100 m volným způsobem a dlouho se držel blízko medaile, jenomže naději na cenný kov utopil na nepovedené obrátce a nakonec doplaval na nepopulárním čtvrtém místě.

Druhý závodní den otevřela Vendula Dušková (SB7) na trati 100 m prsa. A dokázala udržet krok s nejlepšími a nakonec vybojovat bronz.

„To, že tuto kategorii postihl vinou odloženého startu mistrovství světa úbytek plavkyň a tedy soupeřek, na jejím kvalitním výkonu nic nemění,“ připomněla trenérka Andrea Věnseková.

K parádní disciplíně českých plavců patří 50 m znak kategorie S4, kde Arnošt Petráček potvrdil roli favorita a s přehledem vybojoval zlatou před dvěma domácími plavci. Těsně pod stupni vítězů zůstal Jan Povýšil.

„Je to tam! Máme zlato s časem 43.35! Moc díky za držení palců!“ radoval se Petráček.

„Vzhledem k dlouhodobé přípravě, která trvala necelých 13 měsíců, jsem netušil, co to vše se mnou udělá – nadmořská výška, odklad MS kvůli zemětřesení. Po oznámení, že se odkládá MS, jsme museli hledat rychlé řešení, vzhledem k pětiměsíční rekonstrukci českobudějovického bazénu. Díky výborné spolupráci s nadací Emil jsem měl možnost trénovat v Brně, kde jsem měl výborné podmínky pro trénování,“ popsal Petráček.

„Pak jsme byli v Ústí nad Labem, kde trénuje náš reprezentační kolega Miroslav Smrčka, a po domluvě s jeho trenérem Petrem Budinským jsem zde absolvoval týdenní soustředění. Na závěr přípravy jsme jeli do italského Schnalstalu, který je ve výšce 2000 m nad mořem, jako je právě Mexiko City,“ upřesnil čerstvý mistr světa.

„Rád bych poděkoval rodině, trenérům, fanouškům, partnerům a přátelům, kteří mě dlouhodobě podporují a pomáhají mi nejen ve sportovním, ale i v osobním životě,“ nezapomněl na podporu zvenčí Arnošt Petráček.

„Za mě dobrý, nejsem znakař a plavu to jako doplněk do polohovky. I tak se pořád pohybuju kolem čtvrtého až pátého místa na světě, což není úplně marné… V Evropě by z toho byla druhá příčka. Přitom ze světové špičky chyběl na startu jen Číňan, takže za mě spokojenost jak s umístěním, tak s časem,“ usmíval se po závodě Povýšil.

„V dnešním programu se představí ještě Vendula Dušková na stovce volným způsobem kategorie S8, plave se to ve tři ráno českého času. Zítra naši plavci nezávodí, opět se představí až čtvrtý soutěžní den a potom všechny další,“ nastínila následný program české výpravy její vedoucí Andrea Věnseková.

Tereza Kubíčková

Foto: Facebook Arnošta Petráčka