Česká výprava přiveze z mistrovství světa handicapovaných plavců v Mexiku minimálně tři medaile. Po Arnoštu Petráčkovi a Vendule Duškové se cenného kovu dočkal také Jan Povýšil, který v dnešním finále závodu na 50 m volným způsobem předčil všechny soupeře a doplaval si pro zlato. „Trenérka říkala, kdy jindy být mistr světa než teď,“ smál se Povýšil po závodě.

„Přitom dnešek provázely potíže už od zveřejnění startovní listiny, kde podivným sloučením kategorií došlo k tomu, že Honza měl plavat disciplínu 50 m prsa a hned vzápětí 50 m volným způsobem. Nakonec jsme ten první závod museli odhlásit, v této disciplíně startoval pouze Tomáš Hlavinka, který doplaval ve slabším čase na čtvrtém místě,“ vysvětluje trenérka a vedoucí výpravy Andrea Věnseková.

Podle ní byli Jan Povýšil i Arnošt Petráček, který ve finále padesátky volným způsobem také startoval, připraveni velmi dobře. Petráček, který má z MS už jedno zlato, se chvíli po skončení závodu dokonce radoval z bronzu a vypadalo to, že na stupních vítězů budou dva Češi. Jenomže vzápětí přišla diskvalifikace českého paralympijského šampiona.

„Bohužel byl diskvalifikován za porušení pravidel v technice daného stylu. Je to škoda, protože se mu to stalo už jednou a sám ví, co dělá špatně,“ zlobí se trenérka.

„Některé chvíle nepatří zrovna mezi ty šťastné… Je mi velice líto, že vám všem musím oznámit, že jsem byl v závodě na 50 m volný způsob diskvalifikován za neprotnutí hladiny během závodu,“ litoval na svém facebookovém profilu sám Petráček.

„I tak jsem ale s výkony spokojená, byl to hezký závod, v němž domácímu paralympijskému medailistovi Gustavu Sanchezovi nepomohlo ani bouřlivé povzbuzování tribun,“ zhodnotila nakonec pozitivně závod Věnseková.

„Upřímně, ona je to spíš odměna za trpělivost a výdrž,“ smál se sám čerstvý mistr světa. „Bohužel, moc nás sem na MS nepřijelo, dost lidí se po loňské paralympiádě v Riu nechtělo táhnout do Mexika, do toho pak ještě to zemětřesení, prodloužení sezony prakticky o tři měsíce… Na druhou stranu, kdybych tak dobře jako tady plaval v Riu nebo i tady za normální účasti, o mistra světa bych bojoval taky. Sice bych ten čas musel natlačit pod čtyřicet vteřin, ale to by se dalo nějak zvládnout,“ přemítá Povýšil.

„Teda ne že bych dneska plaval špatně, asi bych se o medaili popral, i kdyby tu byli všichni… No, beru to tak, že historie se neptá a to zlato prostě mám,“ pokrčí s typickým úsměvem rameny Jan Povýšil.

Tereza Kubíčková