V Mexico City skončilo mistrovství světa v plavání a česká výprava se z něj bude vracet jako úspěšná. Reprezentanti vylovili z bazénu celkem osm medailí – Arnošt Petráček přiveze zlato, Vendula Dušková dva bronzy, Miroslav Smrčka stříbro a bronz a Jan Povýšil kompletní sadu zlata, stříbra a bronzu. „Děkujeme všem, co nám drželi palce!“ vzkazuje vedoucí české výpravy Andrea Věnseková.

Šestý a zároveň poslední den mistrovství světa zasáhli do bojů o cenné kovy tři Češi. Vendula Dušková v disciplíně 200 m polohově sice bojovala, ale byla na ní vidět celková únava a nakonec obsadila čtvrté místo.

Jan Povýšil startoval ve své parádní disciplíně na 150 m polohově. „Bohužel bojoval na znaku a prsou s technikou a na posledním kraulovém úseku už se s tím nedalo nic dělat, skončil na třetím místě a zkompletoval svou sbírku medailí,“ komentuje Věnseková.

„Nejsem nijak skvělý prsař ani znakař, ale když se to dobře seskládá a nespadnou mi nohy na znaku jako třeba dneska, dá se z toho vyplácat slušný čas a výsledek. Což se mi dneska i přes pomalejší rozjezd na znaku povedlo,“ libuje si Jan Povýšil.

„V cíli člověk obvykle remcá, že je bazén moc dlouhý, no já ho dneska potřeboval o pět metrů delší, abych Itala s Mexičanem předehnal… takhle jsem je na kraulu jen dohnal, tak je z toho bronz,“ směje se Povýšil.

V odpoledním programu pak plaval svoji poslední disciplínu, 50 m volným způsobem, Miroslav Smrčka a skončil na nepopulárním čtvrtém místě.

„Je teď na osobních trenérech, aby zhodnotili výkony svých svěřenců. Ale mého úsudku to bylo mistrovství světa se vším, co k tomu patří, to znamená úspěchy i neúspěchy, kdy vynikající výkony střídaly ty horší. Podtrženo a sečteno, domů jedeme s osmi plackami a dvěma tituly mistra světa. Když nic jiného, dá se na tom stavět sezóna příští i ty další,“ přidala svoje hodnocení na závěr vedoucí české výpravy Andrea Věnseková.

Tereza Kubíčková