Čeští sledge hokejisté mají za sebou už všechny zápasy základní skupiny turnaje 4 Nations, který hostí japonské Nagano. S bilancí jedné prohry a dvou výher obsadili svěřenci trenéra Jiřího Břízy druhou příčku za vítěznou Koreou a o postup do finále se utkají s Norskem. Turnaj v Naganu je poslední ostrou prověrkou před paralympiádou v Pchjongčchangu.

V úvodním duelu se Češi postavili Korejcům, jejichž tým prošel v posledních letech profesionalizací a získal velkou finanční podporu, což se projevuje na kvalitě hry i týmu. Český celek držel se soupeřem krok dvě třetiny, v té poslední se ale Korejcům podařilo odskočit na rozhodující rozdíl a nakonec jim Češi podlehli 1:4, když jedinou branku do korejské sítě zaznamenal Zdeněk Krupička.

„Byli jsme trochu unavení po cestě, ale tím to nebylo. Znám Korejce přes deset let a jejich podmínky jsou úžasné, mají sledge hokej jako zaměstnání a vzhledem k tomu, že teď pořádají paralympiádu, mají podmínky, o kterých si můžou nechat zdát všichni na světě… Takže ta prohra vlastně nakonec není tak špatná,“ glosoval výsledek na svém facebookovém profilu gólman Michal Vápenka.

Den nato nastoupili Češi na led znovu, tentokrát proti Norsku, na které naposledy narazili před dvěma lety na mistrovství světa a prohráli s nimi 1:4. Tentokrát se ale role otočily a český tým díky dobrému výkonu zejména v obraně porazil Nory 4:2, střelecky se prosadili dvakrát Pavel Kubeš a Michal Geier.

V posledním duelu základní skupiny čekalo české borce Japonsko, které Češi dobře znají mimo jiné z říjnového kvalifikačního paralympijského turnaje, kde vyhráli nejtěsnějším možným výsledkem 1:0. V Naganu to byl jiný příběh. Po dvou třetinách prohrávali Češi 1:3 a toto skóre svítilo na tabuli ještě sedm minut před koncem utkání.

„Kdyby někdo napsal scénář tohoto zápasu, tak to nezažijete!!! Soupeř nás předčil napadáním, lepším pohybem a potrestal naše taktické chyby, zatímco my jsme spálili tutovky. Ještě sedm minut před koncem bylo skóre 1:3, pak se nám podařilo třemi góly dovézt zápas do vítězného konce… Velmi nás podržel gólman Martin Kudela, který byl i nejlepším hráčem duelu,“ okomentoval drama na ledě trenér Jiří Bříza.

V celkovém pořadí turnaje po základní skupině obsadili Češi druhé místo za Koreou, třetí je Norsko a čtvrté Japonsko. S Nory se český celek utká v pátek o postup do finále.

Tereza Kubíčková