Čeští sledge hokejisté v poslední ostré prověrce před paralympijskými hrami v Pchjongčchangu uspěli. Na turnaji v japonském Naganu, kde český hokej slavil před dvaceti lety svůj historicky největší úspěch, vybojovali bronzové medaile. V souboji o konečné třetí místo přehráli svěřenci trenéra Jiřího Břízy domácí Japonsko jednoznačně 4:0.

Po základní skupině patřila českému výběru druhá příčka s bilancí jedné prohry a dvou výher. Prakticky to znamenalo, že o postup do finále se utkají s Norskem, které předtím v základní skupině porazili.

Semifinálový duel byl nesmírně vyrovnaný, a to nejen co se týče branek, ale i střeleckých příležitostí. Úvodní branky se diváci dočkali až ve druhé třetině, kdy otevřel skóre Pavel Kubeš. V závěrečném dějství se Norům během dvou minut podařilo vyrovnat a bohužel pro český celek i vstřelit branku otevírající brány finále. Česko prohrálo s Norskem v semifinále 1:2.

„Ve velice vyrovnaném utkání jsme měli navrch a soupeře předčili v poměru střel 16:13. Bohužel se nám nepodařilo vstřelit druhý gól, který by rozhodl o utkání. Naopak ke konci třetí třetiny Norové během dvou minut dvakrát potrestali naše zaváhání a radovali se z postupu do finále turnaje, kde si to rozdají s Korejci, kteří porazili Japonsko 5:0,“ okomentoval zápas trenér národního celku Jiří Bříza.

Právě Japonsko tak bylo soupeřem českého celku v boji o konečné třetí místo a bronzovou medaili. Duel s týmem, na který narazí české sledge hokejisté i v základní skupině paralympijského turnaje, vyzněl jednoznačně pro český celek, který domácí mužstvo přehrál 4:0, když už po první třetině vedl o dvě branky. Hattrick si v tomto utkání připsal Michal Geier, jednou se trefil Zdeněk Krupička.

„Bereme bronz a máme radost!!!“ napsal na svůj facebookový profil lakonicky Jiří Bříza.

„Balíme se a odjezd směr Tokio a zítra odlet domů! Děkujeme za fandění a podporu na dálku,“ připojil svůj vzkaz i Zdeněk Krupička.

Tereza Kubíčková