Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) dnes na tiskové konferenci konečně zveřejnil rozhodnutí ohledně startu Ruska na paralympijských hrách v Pchjongčchangu. IPC sice trvá na suspendaci Ruského paralympijského výboru, ale ruští sportovci mohou na Hrách v Koreji startovat pod neutrální vlajkou. Mimo jiné to znamená, že do Pchjongčchangu nepojedou čeští curleři.

Právě oni byli totiž první na řadě, co se týče možné účasti na Hrách, pokud by do Koreje nemohl odjet soutěžit ruská curlerská reprezentace – aktuální mistři světa.

„Musíme to rozhodnutí respektovat, víc k tomu není co říct. Samozřejmě jsme s touhle variantou počítali, asi jsme ji dokonce měli za pravděpodobnější. Sice to ještě není úplně stoprocentně jisté, protože Rusové musejí přijmout fakt, že budou soutěžit pod hlavičkou IPC – stejně jako to bylo v souvislosti s olympiádou, kam můžou jet ruští sportovci pod hlavičkou Mezinárodního olympijského výboru. Nepočítáme s tím, že by to odmítli,“ říká vedoucí realizačního týmu curlingu vozíčkářů Roman Suda.

„V kontextu s olympiádou to prostě bylo očekávané rozhodnutí, že sportovcům, kterým nebyl prokázán doping, umožní startovat. Třeba co se týče přímo curlingu vozíčkářů, tam jsou Rusové na prvním místě světového žebříčku, takže ze sportovního hlediska je asi spravedlivější, že na paralympiádě startovat budou – samozřejmě, pokud jsou všichni ‚čistí‘, což nepředpokládám, že by nebyli,“ doplňuje Roman Suda.

Kompletní text rozhodnutí IPC je k nahlédnutí zde.

„Já osobně jsem toto rozhodnutí IPC očekával od chvíle, kdy se k řešení se startem Rusů pod neutrální vlajkou přiklonilo olympijské hnutí. Pochopitelně jsme doufali, že na paralympiádu pojedeme, ale nebylo to v našich rukách. Kolegům z ruského týmu účast přejeme, patří k absolutní světové špičce. V tomto cyklu jsme si vybojovali 13. místo ve světovém pořadí, což nám dalo naději. Teď musíme ještě víc zabrat a na příští paralympiádu se dostat s jistotou,“ poukázal skip českého týmu Radek Musílek.

Tereza Kubíčková