Už více než pět let funguje Česká olympijská nadace (ČON), která pomáhá rodinám, jejichž finanční situace neumožňuje dětem sportovat bez omezení. Od svého založení rozdělila ČON přes deset milionů korun – a nezapomíná přitom ani na děti z dětských domovů nebo handicapované děti. V posledním kole podpořila Česká olympijská nadace 175 dětí celkovou částkou 1 069 700 Kč.

Mezi nimi i sedm těch, které mají fyzický nebo mentální handicap či trpí vážnějším onemocněním, jako jsou Crohnova choroba nebo diabetes. Díky podpoře nadace se mohou tyto děti věnovat basketbalu, baletu, lukostřelbě, kick-boxu, stolnímu tenisu nebo atletice.

„Žádosti o příspěvek schvaluje komise České olympijské nadace, ve které zasedají také její patroni, olympijští medailisté. Dosud byly podpořeny všechny žádosti, které do nadace přišly a byly formálně správně,“ uvádí manažerka nadace Martina Voříšková.

Česká olympijská nadace se kromě finanční podpory snaží mladé sportovce motivovat a plnit jejich sportovní sny. V loňském roce se děti na Zlaté tretře setkaly s Usainem Boltem, v rámci atletických kempů mohly trénovat se Zuzanou Hejnovou, společně s Davidem Svobodou létaly ve větrném tunelu, setkaly se s Jaromírem Jágrem a v neposlední řadě navštívily mnoho sportovních událostí. ČON plní sny samozřejmě také handicapovaným sportovcům.

„Na jaře loňského roku jsme společně s Jirkou Ježkem předali kolo handicapovanému Matějovi, který tak může trénovat na své vysněné triatlonové závody,“ říká Martina Voříšková.

„Jsem v nadaci od jejího začátku a tehdy bych vůbec nevěřil, že se to rozběhne tak daleko a že nadace bude schopna sehnat tolik financí,“ uvedl na webu Českého olympijského výboru (ČOV) trojnásobný olympijský vítěz Jan Železný, který nadaci zakládal a je jejím prezidentem. „Věřím, že budeme i v dalších letech schopni pomáhat ve sportu těm, kteří to nejvíc potřebují a budeme schopni přinášet dětem životní sportovní zážitky,“ doplnil Železný.

„Sport nejsou jen peníze, ale hlavně emoce. Je fajn, že nadace umí dětem zprostředkovat i takové zážitky, ke kterým by se jinak neměly šanci dostat,“ dodává předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Více informací, včetně žádosti o příspěvek naleznete na stránkách www.olympic.cz/nadace.

Tereza Kubíčková

Zdroj: ČOV, ČON