Před několika lety měl autonehodu, po níž zůstal upoutaný na invalidní vozík. Ale stejně jako mnozí další, o kterých jsme už na našem webu psali nebo psát budeme, se nevzdal. Daniel Minster je jediným českým kulturistou-vozíčkářem, který se kdy představil na pódiu populárního kulturistického klání Arnold Classic. Vloni v něm v americkém Columbusu obsadil třetí místo.

Když Daniel Minster popisuje, jak přišel ke svému handicapu, máte pocit, že vám líčí scénu ze špatného filmu. Rychlá jízda po namrzlém povrchu a telefon zapadlý mezi sedadla ve chvíli, kdy přišla SMS.

„Jednou rukou jsem ho lovil a dostal jsem se do protisměru, když jsem si to uvědomil, trhnul jsem zbrkle volantem, dostal smyk, vylétl do příkopu, odkud se auto vymrštilo a já se pak stal proti své vůli držitelem rekordu v letu osobním autem. Po půl roce mi totiž řekl nějaký kapitán z dopravky v Kladně, že mi naměřili 32,5 metru letu…,“ vypráví český kulturista.

„Našli mě asi za dvě hodiny, když si nějaký projíždějící pán s dcerou všimli, že na poli slabě svítí světla. A já byl celou tu dobu při vědomí a už jsem věděl, že je něco špatně, protože jsem necítil nohy. Hasiči mě z auta doslova vyřezali a probral jsem se až v ÚVN v Praze, kde mi sdělili, že jsem si rozdrtil desátý hrudní obratel a přerušil míchu,“ popisuje rodák z Bílovce.

Následující měsíce byly těžké. Musel se naučit, jak se o sebe postarat, v hlavě si srovnat, co bude dál dělat, jak se s novou situací sžije. Pomohla mu rodina, hlavně manželka.

„Dneska už jezdím na vozíku jako drak, až si někdy říkám, že jsem se s ním narodil,“ směje se Daniel Minster.

Po úraze hrál dost dlouho sledge hokej za Studénku na pozici brankáře, než se kruh uzavřel a Daniel se vrátil ke svému původnímu koníčku – kulturistice. Za sebou má řadu parádních úspěchů – třeba zlato, stříbro i bronz z mistrovství Evropy – a před sebou nemalé cíle. Chce se stát jedním z nejlepších handicapovaných kulturistů na světě.

„Na cestě za splněním tohoto snu by mi pomohla účast na nejprestižnějších soutěžích v USA, pro letošek jsou to Arnold Classic, Toronto Pro SuperShow a Dallas Europa Games. Jenomže to samozřejmě stojí dost peněz vzhledem k tomu, že si letenky i pobyt pro sebe i doprovod, který mají handicapovaní kulturisté povinný, hradím sám,“ posmutní svalnatý sympaťák, který se připravuje pod vedením reprezentačního trenéra kulturistů a profesionálního závodníka v jedné osobě Tomáše Bureše.

Společně s rodinou proto spustil na Startovači projekt „Daniel Minster – DO USA ZA ARNOLDEM A MR. OLYMPIA“, kde ho může kdokoli finančně podpořit a podílet se tak na naplnění Danielova snu.

Kulturistika je pro Daniela Minstera způsob, jak žít naplno. Jeho kulturistické kvality a chuť závodit vedly předloni k jedinému – žádosti o profesionální kartu, díky níž by se mohl dostat na nejprestižnější soutěže světa. Světová federace IFBB jeho žádost schválila. Z Dana se stal profík.

„Mám svůj sen, a to postavit se na pódium vedle profesionálů v USA, kde tento sport vznikl. Chtěl bych se účastnit soutěže kulturistů na vozíku a budu rád, když se mi podaří si jej splnit,“ říkal tehdy.

Jednou už se mu to podařilo. Ale Daniel Minster chce víc než jednu zkušenost. Pomozme mu dosáhnout jeho cíle. Zaslouží si to.

Tereza Kubíčková