Česká republika se stane historicky první zemí, která bude mít na klasické zimní olympiádě sluchově handicapovaného sportovce. Sportovní obojživelník Jakub Nosek se podívá do Pchjongčchangu jako brzdař ve čtyřbobu i dvojbobu pilotovaném Dominikem Dvořákem. „Je to splněný sen,“ říká v rozhovoru pro Sport.cz sám Nosek.

Boby přitom nejsou původním sportem, kterému se věnoval na vrcholové úrovni. Rodák z Ústí nad Labem, který ale společně s rodiči přesídlil do Náchoda, když mu bylo pět, se nejprve věnoval atletice a stále je držitelem pěti českých rekordů v atletice sluchově postižených mužů – konkrétně ve skoku dalekém (7,25 m), ve vrhu koulí (14,21 m), v hodu oštěpem (59,75 m), v desetiboji (6597 bodů) a v běhu na 110 metrů překážek (16,01 s).

Vloni byl jedním z adeptů na medaili na letní deaflympiádě v Samsunu, jenomže všechno zhatily problémy s achillovkami, se kterými laboroval až do poloviny října – a měl pořádně nahnáno, jestli o olympijskou sezonu nakonec nepřijde.

Původní článek o úžasném úspěchu Jakuba Noska, kterým účast na olympijských hrách určitě je, najdete zde.

Na letních olympijských hrách startovalo už více neslyšících sportovců. Jen dvěma z nich se podařilo dosáhnout na medaili, a to v plavání a volejbale.

Tereza Kubíčková

Foto: Facebook Jakuba Noska