Sportovní hala ZČU v Plzni bude v polovině března hostit historicky první společné mistrovství České republiky v halové lukostřelbě dorostu a mistrovství České republiky v halové para lukostřelbě jako šampionát pořádaný na jednom místě a ve stejném termínu. Chybět by neměla hvězdná jména para lukostřelby, jako David Drahonínský, Markéta Sidková či Karel Davídek.

„Snažíme se o rozvoj tohoto sportu v regionu i v rámci celé České republiky a tohle je další významný počin, který může para lukostřelbu posunout o kus dál,“ těší se Roman Suda, který se na pořádání dvoudenního šampionátu podílí.

„Za pořadatele věřím, že tato akce bude úspěšným šampionátem, který pomůže ve spojování některých sportů v České republice. A proto jsme pro tuto akci zvolili motto: Jeden sport, jedna rodina,“ přibližuje Suda poslání domácího mistrovství.

Podle jeho slov by se mistrovství měla zúčastnit kompletní para lukostřelecká reprezentace. Celkem se představí zhruba dvacítka českých para lukostřelců a stovka zdravých dorosteneckých lukostřelců.

„Kromě Drahonínského, Sidkové nebo Davídka by měli přijet i Jaroslav Zelenka, Václav Košťál, Martin Chaloupský nebo Tereza Brandtová. CO do počtu účastníků to bude velká akce, a navíc potrvá dva dny. Bojovat o tituly se bude ve střeleckých třídách reflexní luk open, kladkový luk open a kladkový luk kategorie W1, zdravotní třídy pak jsou W1, W2 a ST,“ dodává podrobnosti Roman Suda.

Šampionát v Plzni bude kromě dalšího i testovacím závodem pro nově pořízené terčovnice určené pro mistrovství Evropy v para lukostřelbě, které se uskuteční v termínu 11. – 19. srpna 2018 také v Plzni.

Tereza Kubíčková