Ve středu 14. února proběhl v Ostravě v rámci projektu Olympijských festivalů paralympijský den, a to za účasti mnoha handicapovaných sportovců, včetně několika reprezentantů. Po celý den si návštěvníci mohli prohlédnout, a také vyzkoušet celou řadu sportů.

Běh na lyžích prezentovala účastnice zimních i letních paralympijských her Mirka Sedláčková s trasérem Martinem Novotným. Ti několikrát obkroužili okruh a během této ukázky se diváci přesvědčili o náročnosti disciplíny, kdy se lyžař řídí pouze pomocí hlasových pokynů svého traséra. Následně si dobrovolníci mohli nasadit pásku na oči a vyzkoušet si, jak se takový běžec cítí.

Velkou atrakcí byla zvuková střelba, která byla umístěna na biatlonové střelnici. I z toho důvodu sem našlo cestu velké množství návštěvníků a Radek Primák, který disciplínu na místě představil, neměl moc času na oddych. „Moc jsem si to užil, lidé měli o střelbu zájem a pokládali řadu doplňujících otázek. Bylo zde mnoho šikovných nadšenců, pár jich dokonce nastřílelo plný počet bodů, a to je velmi dobrý výsledek, vzhledem k tomu, že takovou zbraň drželi v ruce poprvé,” doplnil Primák.

Diváky přilákal i exhibiční sledge hokejový zápas mezi posledním mistrem republiky ze Zlína a Studénkou, který skončil nerozhodným výsledkem. O vítězi musely rozhodnout až samostatné nájezdy, ve kterých byli o jednu branku šťastnější borci ze Studénky. Fanoušci si dokonce mohli pořídit fotografii s mistrovským pohárem, který Zlínští před pár dny získali. „Byla to velmi hezká akce, přišlo hodně lidé a každá taková propagace v rámci olympiády je skvělá. Nám se sice utkání herně moc nevydařilo, ale alespoň měli kluci ze Studénky radost, že porazili mistra,” řekla s úsměvem opora Zlína Zdeněk Šafránek.

Na závěr proběhla autogramiáda za účasti čtyř sportovců – sledge hokejisty Zdeňka Šafránka a Zdeňka Hábla, běžkyně Mirky Sedláčkové a střelce Radka Primáka. Návštěvníci všech věkových kategorií měli zájem o podpisové kartičky, a tato hezká akce byla symbolickou tečkou za velmi podařeným dnem, který byl naplněn sportem, úsměvy a pozitivní atmosférou.