Čeští sledge hokejisté obsadí v konečném pořadí paralympijského turnaje šesté místo. V posledním vystoupení v Koreji prohráli s Norskem 2:5. Utkání, v němž Češi zkoušeli dovršit hattrick pátých míst na zimních paralympiádách, ovlivnily dva rychlé góly v české síti a také vyloučení kapitána Zdeňka Šafránka na pět minut a do konce zápasu po kolizi s norskou legendou R. E. Pedersenem.

Zápas s Nory pro české sledge hokejisty nezačal dobře. Neuplynulo ani pět minut od úvodního vhazování a za zády Martina Kudely, který podruhé na turnaji nahradil v bráně Michala Vápenku, se kotouč ocitl už podruhé. „Ten druhý gól se dal chytit, ten mě mrzí,“ litoval po zápase Kudela.

„Máme za sebou pět zápasů v šesti dnech, a já jsem rád, že kluci jsou v první řadě zdravotně v pořádku. Nic vážného se nestalo ani Mirkovi Hrbkovi, který proti Norsku nenastoupil, měl střevní chřipku. Dnes ale kluci hráli v obrovské únavě, možná ve větší než před čtvrtým zápasem, protože všechny bolístky se jim během 48 hodin rozležely, a bylo to znát na začátku utkání, kdy nás Norové zaskočili rychlostí a forčekingem a vytěžili z toho dva góly,“ vysvětlil Jiří Bříza.

Češi ale ani za stavu 0:2 nesložili zbraně, jejich nasazení mělo naopak vzestupnou tendenci a vypracovali si několik slibných šancí. Jejich pokusy o protiútok však končily na výbušnějším pohybu Norů. Těsně před koncem první třetiny se však svěřenci trenéra Břízy přeci jen dočkali gólové radosti, když s důrazem sobě vlastním dopravil puk do švédské brány Zdeněk Krupička.

„David Motyčka vystřelil, šlo to za bránu, následoval krásný odraz na druhou tyčku, sice tam byl ještě jejich hráč, ale vjel jsem do něj a puk zůstal u tyčky. Stačil jsem se po něm natáhnout, a na druhou dorážku to dát mezi tyčkou a vyrážečkou,“ popsal Krupička.

Šafránek do sprch!

Druhé dějství začalo klidnější mezihrou. Až ve třetí minutě ochozy poprvé zahučely – Kudela byl mužem okamžiku, když vytěsnil další norský dloubáček z hole Klakegga. V čase 20:36 pak došlo k zásadní komplikaci. Zdeněk Šafránek vztyčenou přední částí sledge zasáhl tvrdě do boku rozjíždějícího se Pedersena ve snaze ho zablokovat. Český kapitán tak musel s trestem na pět minut a do konce utkání do české kabiny!

„Normálně jsem ho sjížděl. Jeli jsme proti sobě a chtěl jsem ho, jak to říct na rovinu a slušně… sundat. Ale to, že mi vyjela sledge po jeho saních a trefil jsem ho na bok, to nebyl žádný úmysl. Nechtěl jsem to udělat, jenže rozhodčí to posoudili, jak to posoudili. Myslím, že to nemuselo být do sprch, ale stalo se. Jak začal Pedersen ječet, tušil jsem, že to asi nebudou pouhé dvě minuty, ale nevěřil jsem, že mne pošle do sprch. Doufal jsem, že to bude třeba desítka. Ale pět a do konce? To jsem nečekal ani náhodou. Sledge hokej hraji třináct let, tohle byla moje první sprcha v zápase. Nejsem zklamaný z toho, co se stalo na ledě, za ten faul na Pedersena, ale proto, že kluci tam pak zůstali sami a já jim nemohl pomoct, ačkoliv oni dál dřeli z posledních sil. To mě mrzí!“ smutnil český kapitán.

První polovinu dlouhého oslabení přečkal český celek bez úhony, na druhou už se vrátil mezi mantinely Pedersen. A byl to právě on, kdo ještě před koncem přesilové hry zvýšil náskok seveřanů na 3:1.

„Pětiminutová přesilovka nás stála spoustu sil, pak jsme hráli vyrovnanou partii, ale už jsme to nedokázali dohnat,“ konstatoval Bříza, kterému po vyloučení Šafránka v sestavě chyběli už dva hráči – Miroslav Hrbek totiž kvůli zdravotním komplikacím k zápasu vůbec nenastoupil.

Češi se však ani tehdy nevzdali a přesilová hra vedla k brance i na druhé straně. Pravačkou se v čase 35:29 trefil k tyči Pavel Kubeš po svižné a oku lahodící kombinaci s Háblem a Geierem – 2:3!

Rušno ale bylo i u české branky. A čas ubíhal. Norové vyhodili puk přes celé kluziště, jenže čárový sudí ukázal, že Motyčka dle jeho názoru mohl na modré čáře hrát, a výsledek? Audun Bakke na začátku 41. minuty po přihrávce Vaernese z rohu kluziště překonal Kudelu – 2:4. „Po tom čtvrtém gólu, který nebyl z mého pohledu úplně oprávněný, jsem si říkal, že tak rychle se nám zápas otočit už asi nepodaří,“ řekl po zápase zklamaný gólman Kudela.

Radost pro fanoušky

Více než tři minuty před koncem zápasu sáhli při oboustranném vyloučení trenéři ke hře bez brankáře, na ledě tak bylo pět českých hráčů na tři norské. Jenže v čase 42:03 se Bakke střelou od vlastní modré čáry trefil do prázdné branky a bylo rozhodnuto – 2:5. Čeští sledgehokejisté přesto ještě chvíli pokračovali v odvážné hře s opuštěnou klecí.

Na výsledku se už ale nic nezměnilo a výběr trenéra Jiřího Břízy skončil v Gangnungu po srdnatých výkonech a extrémně namáhavém programu de facto bez odpočinku na šestém místě.

„Od začátku do konce utkání jsme pořád pouze dotahovali, navíc škoda pětiminutového vyloučení, sebralo nám další síly, a oni z dlouhé přesilovky vytěžili třetí gól. Z plánu vstřelit kontaktní gól jsme se pořád vraceli k záchranné brzdě se k nim zase přiblížit, nicméně až do konce to bylo otevřené díky tomu, že se nám naskytla přesilovka 5 na 3. Ale zase následovala taktická chybička kolem ofsjadu, měli jsme přerušit hru a nedat Norům prostor střílet do prázdné branky,“ mrzelo Břízu.

„Ale já jsem rád i za to, že Martin Kudela mohl odchytat další zápas, protože je to nový mladý brankář, a potřebujeme jeho zkušenosti do budoucna. Víceméně jsme si to dnes chtěli sportovně užít a udělat fanouškům doma radost tím, že tihle kluci tam vždycky nechají srdce. Je to dobrá parta, a jsem rád, že jsme tady mohli být takhle spolu,“ uzavřel český trenér.

David Soeldner, Tereza Kubíčková

Foto: Martin Malý / Fotomaly.cz