Čeští handicapovaní lyžaři mají za sebou poslední závody letošní sezony. Tým se vypravil do švýcarského Obersaxenu na finále Evropského poháru – a nevrátil se s prázdnou! Díky parádnímu výkonu Pavla Bambouska na monoski v Super-G má Česko z finále EP stříbrnou medaili. Nešťastně ale skončily závody pro Miroslava Lidinského, který se zranil.

Hned v úvodním závodě finálového klání se české barvy nečekaně zaradovaly ze skvělého úspěchu. Pavel Bambousek zajel parádně a nechal za sebou všechny soupeře kromě vítězného domácího lyžaře Christopha Kunze.

„Letošní sezóna byla opravdu pestrá po všech stránkách. Nechyběla nemoc, zranění v podobě zlomené nohy, rušení závodů kvůli nepříznivému počasí a na druhé straně paralympiáda. Průběh zimy připomínal spíše houpačku. Vše podařilo optimálně naladit až v samotném závěru sezóny na finále Evropského poháru ve Švýcarsku, kde jsem v Super-G obsadil skvělé druhé místo,“ radoval se Bambousek.

A ke skvělému úspěchu měl našlápnuto také v superkombinaci. Po prvním kole, Super-G, se s parádním časem držel na fantastickém druhém místě. Jenomže ve druhém – slalomovém – udělal chybu a závod nedokončil.

„Slalomové brány jsou zkrátka nevyzpytatelné,“ pokrčil smířeně rameny český lyžař jezdící v kategorii sedících na monoski.

„Následoval obří slalom, kde jsem opět atakoval pódium. Nakonec z toho bylo páté místo, což beru za skvělé uzavření sezony. Bohužel ošklivou skvrnou na švýcarských závodech je nepříjemné zranění mého týmového parťáka Mirka Lidinského, který se tady představoval taky v parádní formě. Věřím, že bude brzy v pořádku a do další zimy odstartujeme oba v plné kondici,“ přál si Pavel Bambousek.

Miroslav Lidinský si v letošní sezoně vybral ne kopec, ale Mount Everest smůly. Dvakrát zlomil závodní protézu, těsně přes odjezdem na paralympiádu laboroval s vyhřezlými ploténkami, sjezdovky v Pchjongčchangu mu nesedly a z Koreje se vracel značně rozladěný ze svých výkonů. Chuť si chtěl spravit právě na oblíbené sjezdovce v Obersaxenu. V úvodním Super-G zajel na 13. místě, v superkombinaci byl čtrnáctý.

Před středečním obřím slalomem se šel na pokyn trenérky Evy Jelínkové rozjezdit vedle tratě – a při velmi nešťastném pádu si přivodil zlomeninu klíční kosti a zpřetrhal vazy v pravém rameni.

„Závěr sezony odpovídá celému jejímu průběhu,“ povzdechl si smutně Lidinský, který ještě ve Švýcarsku absolvoval vyšetření v nemocnici a příští týden jej v Praze čeká operace.

„Je to stopka na zhruba šest týdnů. Což je pro mě vzhledem k tomu, že začíná golfová sezona, opravdu ‚báječná‘ zpráva, za pár dní jsme měli jet na turnaj. No, co nadělám, snad rychle srostu,“ uzavřel Miroslav Lidinský.

Ve Švýcarsku se kromě Bambouska s Lidinským představili ještě další dva čeští reprezentanti. Petr Drahoš na monoski obsadil v obřím slalomu desáté místo. Tomáš Vaverka byl mezi stojícícmi osmý, v superkombinaci obsadil třináctou příčku, v Super-G skončil jedenáctý.

Tereza Kubíčková