Český sledge hokej potřebuje nové hráče. Po právě skončené paralympiádě je toto tvrzení naléhavější než dříve. Jednou z cest, kterou chce Česká sledge hokejová asociace získat nové reprezentanty, je projekt Parahokej.cz. Microsite, kde stačí jen vyplnit formulář – a kdoví, třeba si jednou v českém dresu zahrajete na paralympiádě.

„Parahokej.cz vznikl z mé inciativy, chtěl jsem mít nějakou microsite kvůli náboru nových hokejistů. Funguje samozřejmě web sledgehokej.cz stejně jako weby jednotlivých klubů, jeli jsme i facebookovou kampaň. Ale já chtěl jednoduchou stránku, na kterou by člověk přišel, dozvěděl se, co to je sledge hokej, mrknul se na video, zjistil, že může vyhrát tablet, když se zapojí do parahokeje – a jediné, co musí udělat, je vyplnit svoje údaje. O zbytek už se postaráme my,“ vysvětluje podstatu projektu Jan Zapletal, předseda výkonného výboru České sledge hokejové asociace, jejíž zastřešující organizací je Český svaz ledního hokeje.

Zmíněná webová stránka byla spuštěna před zhruba třemi týdny – a asociaci už se prostřednictvím vyplněného formuláře ozvali první zájemci.

„Zatím navštívilo stránku asi 160 tisíc lidí, ještě je brzy na to, aby přišla nějaká masové odezva. Ale ozvalo se nám už pár lidí, kteří by si chtěli sledge hokej zkusit, všechny jsme je kontaktovali. Trochu problém je, že jsou každý z úplně jiného koutu republiky – Ostrava, České Budějovice, Plzeň, Chomutov, takže nepřipadá v úvahu, že bych vzal aspoň dva tři lidi na jeden zimák,“ lituje Zapletal.

„Kromě toho nám teď končí sezona, takže to plánujeme tak, že počkáme na začátek té další, do té doby se třeba ještě ozvou další zájemci, a až budou kluby trénovat, budou si to moct vyzkoušet. Spolupráce s klubovými trenéry je domluvená, stejně jako s reprezentačním koučem Jirkou Břízou. Rádi bychom, aby to fungovalo tak, že jakmile se objeví nějaký nový nadějný kluk, zkusíme ho zapojit do tréninkových kempů,“ nastiňuje Zapletal širší koncepci.

Zaspali jsme to

On sám byl jedním z prvních, kdo volal po tom, aby se investovaly peníze a čas do náboru nových sledge hokejistů. Zřekl se některých organizačních povinností v rámci asociace, aby si uvolnil ruce a mohl se věnovat nastolení dlouhodobější koncepce, která by měla sledge hokeji do budoucna pomoct.

„Není to tak, že by aktuální vyhlídky byly úplně černé. Nějaké nové sledge hokejové talenty máme, už s nimi pracujeme – tady na Spartě jsou to sedmnáctiletý Kuba a třináctiletý Alex a v Litvínově pak stejně starý Filip. Když vydrží tři čtyři roky makat, budou z nich opory reprezentace,“ myslí si šéf asociace.

Podle něj se pro to, aby se vychovala nová generace reprezentace, dlouho nic nedělalo. „To byla chyba, zaspali jsme to,“ přiznává Zapletal. „Kromě toho, sledge hokej je z handi-sportů dle mého názoru nejtěžší na naučení, vždyť jen rok se člověk musí učit jezdit na sáňkách, aby tu techniku zvládnul. Kromě toho musí mít ještě ‚dobrý typ‘ postižení, tedy být zdravý na horní polovinu těla. Zkrátka se musí sejít hodně faktorů, aby z někoho byl dobrý sledge hokejista,“ vysvětluje.

„Ale zase je fakt, že na druhou stranu je sledge hokej superintegrační sport v tom smyslu, že když si zdravý člověk sedne do těch saní, může klidně hrát s handicapovanými. Vždyť třeba v lize platí pravidlo, že v aktuální pětce, která se při zápase pohybuje na ledě, můžou být dva zdraví hráči! Mají na přilbě oranžovou pásku, aby je rozhodčí dokázali rozlišit,“ přidává Zapletal zajímavost ze sledge hokejového prostředí.

Kluci i holky!

Kromě projektu Parahokej.cz existují samozřejmě další, které se snaží sledge hokej propagovat a přitáhnout k němu nové hráče – nebo hráčky, přihlásit se totiž můžou i slečny/ženy!

„Třeba u nás ve Spartě máme holku, která hraje za evropský ženský reprezentační tým. Pohlaví při registraci na webu parahokej.cz opravdu nehraje roli, ozveme se každému,“ ujišťuje Zapletal s tím, že ani věkově nejsou zájemci omezeni, i když ideální věk takového ‚uchazeče‘ je mezi 12 a 20 lety.

Aktuálně získala asociace od Středočeského kraje grant na mobilní hřiště, které by mohla zanechat na delší dobu třeba v rehabilitačních ústavech, aby si tamní pacienti mohli sledge hokej vyzkoušet. Víceméně jde o umělý led, který se poskládá jako puzzle, přidají se mantinely, a hotovo.

„K dispozici u něj budou určitě i sledge, tedy sáňky, na kterých hokejisti jezdí – jen budou zřejmě upravené na inline, protože jezdit s normálními sáňkami na umělém ledu je i pro zkušeného hokejistu těžké. Takže místo nožů dáme zespodu na sáňky kolečka,“ usmívá se Jan Zapletal, iniciátor projektu, který by mohl – a měl – posunout český sledge hokej zase o kousek k tomu, aby se i v dalších letech mohl pyšnit tím, že patří mezi světovou elitu.

Tereza Kubíčková