Poslední utkání základní skupiny, v němž šlo o lepší výchozí pozici v boji o konečné páté místo, a především o psychologickou vzpruhu v podobě prvního vítězství na turnaji, zvládli čeští sledge hokejisté s velkým přehledem. Svěřenci trenéra Jiřího Břízy i díky dvěma gólům Pavla Kubeše vyhráli nad Japonskem 3:0.

„Včera večer jsme si chtěli udělat poradu, ale nakonec jsme se sešli v herně, a tam si zahráli kulečník, air hokej, a někteří kluci Playstation. Zkrátka, všichni jsme se nějak bavili, vypustili z hlavy Koreu a na USA si už ani nevzpomněli. Pak jsme se ráno probudili, a protože se hrálo až večer, čekal nás poněkud volnější den. Nálada byla super. Každý si chodil na svačiny, na oběd, tak jak potřeboval, nakonec jsme přijeli na zimák, popovídali si, dali si chvíli zápřah a šli naplno do zápasu,“ přiblížil zákulisí české šatny kapitán Zdeněk Šafáránek.

V první třetině byli Češi aktivnější než soupeř a vytvořili si několik dobrých příležitostí, nicméně po patnácti odehraných minutách čistého času svítilo na světelné tabuli pořád skóre 0:0.

„První třetina byla z naší strany asi trošku přemotivovaná, jsme rádi, že Michal Vápenka byl v bráně pozorný. Opřestávce jsme si řekli, co je potřeba zlepšit především v obranné činnosti ve středním pásmu,“ popisoval trenér Jiří Bříza.

Druhé dějství přineslo hned po pár sekundách krásnou individuální akci Kubeše. Neméně hezkou střelu však hbitě schoval brankář Fukushima do své lapačky. Pak se naše obrana nebezpečně otevřela před Horiem, ten ale – naštěstí pro nás – místo přímého zakončení zvolil přihrávku na Kumagaie, pro kterého však byla příliš rychlá.

Pět minut před druhou pauzou šel do aktivního napadání Zdeněk Hábl. Ač faulován, dokonce přihrál do slibné pozice Geierovi. Na každý pád jsme ale získali druhou přesilovku. Vyloučený Uehara vydržel na trestné lavici plné dvě minuty. Jenže na led se vrátil těsně před tím, než se individuálně prosadil Pavel Kubeš, a prudkou střelou v čase 27:26 podél Fukushimiho vyrážečky nás poslal do vedení – 1:0.

„Dostal jsem krásnou přihrávku od Zdendy, naše křídla na sebe navázala japonské hráče a nechala mi tam doslova ulici, a gólmanovi tam navíc stínil jeden bek tak, že nic neviděl. Poslechl jsem trenéra, který nám radil, abychom to dávali po zemi, a trefil jsem to k zadní tyčce do protipohybu gólmana,“ vylíčil první trefu její autor Pavel Kubeš.

„Podařilo se nám přečíslení a padla pro nás uklidňující branka, která určila další vývoj utkání. Jinak nás soupeř ničím moc nepřekvapil, mají fyzické pojetí hry, nedali nám ani metr navíc, abychom si založili v klidu nějakou kombinaci. Kluci do toho museli dát všechno a urvat to,“ zmínil Jiří Bříza.

„Ze mě to po prvním gólu spadlo, předtím jsem tam měl několik šancí, ale buď tam brankář dal lapačku, nebo jsem já nebyl schopný trefit bránu. Byl jsem rád, když jsem to konečně prolomil,“ oddechl si Kubeš.

Uklidňující branka a gól do prázdné

Také v závěrečné třetině byli na ledě více vidět čeští hráči, a přineslo to kýžený efekt. Situaci, kdy Češi udrželi útočné pásmo, využil Zdeněk Šafránek k tomu, aby ze střídačky zasprintoval na modrou čáru, přesně v pravou chvíli, kdy mu tam ideální přihrávku poslal Miroslav Hrbek, a Šafránkova střela mířící po ledě směrem mezi tyče proklouzla japonskému gólmanovi v čase 33:11 pod pravou rukou – 2:0!

„Bylo to krásně sehrané! Zdenda Hábl přijel s tím, že jde střídat, já tam ze střídačky vletěl, a viděl, jak jde puk zespoda na modrou čáru na Míru Hrbka. A tak jsem už od červené řval, ať mi to nahrává. A on to opravdu krásně poslal. Dostal jsem puk přímo na hokejku a věděl, že to musím dát po zemi, protože před brankářem stáli hráči, a on střelu pořádně neviděl,“ pousmál se Zdeněk Šafránek.

Přesto se tři minuty a šest sekund před koncem dostal Kumagai do vůbec největší šance Japonců. Jenže Michal Vápenka nezklamal! A překvapit se nenechal ani poté, co Hrbkovi před brankovištěm vyrazili soupeři puk směrem na naši klec. Trenér Kojin Nakakita pak odvolal Fukushimu, a 18 sekund před koncem jsme stvrdili naše první vítězství na letošní paralympiádě. Podruhé v utkání se prosadil, tentokrát dloubáčkem ze středního pásma na prázdnou branku, Pavel Kubeš – 3:0.

V prvním utkání o umístění na 5. až 8. místě narazí čeští hokejisté ve středu na nejslabší celek skupiny A, Švédsko.

„Jsme za výhru nad Japonskem rádi, protože nás posílá na hůře postavený celek ze druhé skupiny, což je Švédsko. V přípravě jsme je sice porazili 9:0, ale to vůbec nic neznamená, protože na nich bylo vidět, že nehrají úplně naplno, a navíc neměli v poli dva rozdílové hráče. Čeká nás určitě těžký zápas, navíc čtvrtý v řadě, takže budeme muset kluky zmobilizovat, připravit a pokusit se vyhrát. Není to jen o fyzických, ale taky psychických silách, ráno sedneme za stůl a něco vymyslíme,“ usmíval se český trenér.

„Já osobně jsem rozlámaný úplně celý… ale s klukama necháme na ledě maximum tak, abychom si pak mohli zahrát o páté místo,“ slíbil Pavel Kubeš.

Kdo odchytá utkání se Švédy, je zatím tajemství.

„To nechám ještě otevřené, ať jsou kluci napjatí. Oba dva, jak Michal Vápenka, tak Martin Kudela, mají výbornou formu,“ chválil oba brankáře Jiří Bříza.

 

David Soeldner, Ota Černý a Tereza Kubíčková