Alpský lyžař Tadeáš Kříž má za sebou svou paralympijskou premiéru. V obřím slalomu, což byla v Koreji jeho první disciplína, zajel v kategorii zrakově handicapovaných lyžařů skvěle a obsadil dvanáctou příčku. Mezi stojícími byl Tomáš Vaverka dvaadvacátý, Miroslav Lidinský si připsal pětadvacáté místo. Patrik Hetmer ani Pavel Bambousek obří slalom nedokončili.

„Chtěli jsme si to hlavně užít, protože víme, že na jezdce na špici zatím ještě nemáme. Ale dole jsou zase lidi, se kterými jsme se už potkali, takže když zajedeme to, co chceme, máme šanci s nimi bojovat – a zatím myslím, že je to dobré,“ hodnotil Kříž první kolo obřího slalomu. „Ve druhém kole bych byla maximálně spokojený, kdybych zajel stejně, jako v prvním. Chci zamakat co nejvíc a podat standard, který umím v tréninku.“

A jak řekl, tak s trasérem Radimem Nejedlým udělali. Druhé kolo sjeli zhruba stejně jako to první – a bylo z toho konečné dvanácté místo. Při premiéře na paralympiádě hodně solidní výsledek.

„Závodní sjezdovku jsem si sjel vlastně až dnes, a je úplně jiná, než sjezdovky okolo, na kterých jsme jezdili tréninky, protože ta závodní je prosolená. Ale nebylo to vůbec špatné, byla dobře připravená. Je delší, než bývají tréninkové tratě, takže pro mě je trochu problém udržet koncentraci, abych to dojel do konce, Sníh byl těžší, techničtější, s tím jsem se pasoval asi nejvíc. Ale začátek a konec jsem jel tak, jak jsem chtěl, dobrý,“ usmíval se Kříž.

To Patrik Hetmer moc důvodů k úsměvu neměl. S trasérem Miroslavem Máčalou začali velice dobře. Jenomže pak přišla chyba.

„Nejdřív mě to tam nahoře rozhodilo, rozjely se mi lyže, a když jsem to chtěl srovnat, poslal jsem to mimo. Udělal jsem chybu, na ledu mi to podrazilo vnější lyži a už jsem ležel a jel dolů,“ vyprávěl posmutněle Hetmer.

„Chtěli jsme do toho jít svižně, protože v obřáku máme nejvíc natrénováno, říkali jsme si, že je to naše asi poslední šance udělat nějaký výsledek, tak jsme do toho chtěli jít naplno. Bohužel se to nepodařilo. Zbývá normální slalom, ale to je naše nejslabší disciplína, navíc tam bude ledová hora, počasí se má zase měnit a bude mráz. Neočekávám ze slalomu nějaký dobrý výsledek,“ pokrčil rameny už trochu smířeně Patrik Hetmer.

Konečně v cíli

Druhým českým lyžařem, který obří slalom dokončil, byl Miroslav Lidinský mezi stojícími muži, který se kromě tratě musel popasovat taky se zklamáním z předchozích závodů. Dva z nich nedokončil, v jednom byl třicátý.

„V superkombinaci mi zbývaly do cíle tři brány, když jsem se složil. Už jsem ani nenadával, prostě to jen byla škoda. Zklamání je pořád velké, protože to, na co jsem sázel, nevyšlo. Všichni říkají, že to je prostě sport, ale já hodnotím sám sebe a nejsem s tím spokojený,“ nešetřil se český veterán. Ale po prvním kole obřího slalomu mohl být víceméně spokojený.

„Bez větších komentářů zatím řeknu, že jsem konečně dojel do cíle. Vhledem k tomu, že sjezdovku pořád sypou a solí, v zatáčkách to drží, takže je možné se o lyže opřít. Dal jsem si jako cíl dostat se do druhého kola, tak hurá. Jel jsem to spíš na jistotu, druhé kolo na klid. Pětadvacáté místo není úplně špatné,“ pousmál se Lidinský, který stejně jako Kříž zažívá paralympijskou premiéru.

„Nasávám atmosféru, která je fantastická. Je tady spousta lidí ze všech možných států, a když někomu padne placka, je hezké vidět, jak se umějí všichni radovat,“ všiml si první český novodobý válečný veterán na Hrách. „Jsem moc rád, že se na nás přišli podívat hokejisti včetně realizačního týmu, a že jsme se zase my mohli na oplátku podívat na sledge, kde jsme si pořádně zafandili. Je tady taková rodinná atmosféra,“ doplnil Miroslav Lidinský.

Dvaadvacáté místo obsadil Tomáš Vaverka, který také jezdí v kategorii stojících lyžařů. „Jelo se mi v pohodě, v obřáku není důvod se bát. Ty lyže jsou tak dlouhé, jako byly ty, které jsem měl, když mi bylo dvanáct let, jenom jsou tvrdší. Trať je navíc postavená tak, že se jede dobře, nejsou tam žádné problémy. Možná to udělali schválně, abychom to tak nerozjezdili,“ popsal Vaverka, který před čtyřmi lety vybojoval v Soči páté místo na snowboardu.

„Chtěl jsem to dojet do dvacítky, to byl můj cíl, ale jsem s tou jízdou spokojený. Poprvé jsem zažil takhle nasolenou trať, klobouk dolů před organizátory, jelo to. Jenom škoda, že nám obřák přeložili z víkendu na středu, mohli jsme ještě trénovat,“ litoval Vaverka.

Klasický bůček

V kategorii sedících má Česká republika jediného zástupce, Pavla Bambouska. Obří slalom se mu nevydařil, stejně jako deset dalších lyžařů jej nedokončil.

„Už se cítím docela unavený, jak jsem si zlomil tu nohu, měl jsem tréninkové manko a je to znát. Není to úplně tam, kde to mělo být. Trať byla dobrá, nevypadalo to úplně šíleně rozbité, je to škoda, že jsem to položil na bok, klasický bůček. Navíc asi po deseti vteřinách na trati. Ani pořádně nevím, co se tam stalo, neudržel jsem to a bylo to,“ pokrčil rameny Pavel Bambousek.

Anna Pešková s trasérkou Michaelou Hubačovou v obřím slalomu nestartovaly.

Posledním závodem, který české lyžaře čeká, je sobotní slalom.

David Soeldner a Tereza Kubíčková

Foto: Martin Malý / fotomaly.cz