Český handicapovaný cyklista Ivo Koblasa obsadil na mistrovství světa na dráze dvakrát osmé a jednou desáté místo. Na jeho výkonu se podle trenérů podepsalo chřipkové onemocnění, které prodělal těsně před odjezdem do Brazílie. Koblasa byl jediným českým zástupcem na olympijském velodromu v Rio de Janeiru.

„Reprezentační tým handicapovaných cyklistů prodělává, po ukončení kariéry Jiřího Ježka generační obměnu, která může trvat i několik let. Ivo je tak v současné době jediným českým handicapovaným cyklistou, který je schopen konkurovat světové špičce v kategoriích stojících cyklistů,“ vysvětluje šéftrenér cyklistické reprezentace tělesně handicapovaných cyklistů Viktor Zapletal.

V programu světového šampionátu čekal Koblasu, který závodí v kategorii C2, nejprve stíhací závod na tři kilometry. V něm obsadil osmou příčku s časem 3:57:983. Pak jej čekala jeho nejsilnější disciplína, a sice kilometr s pevným startem, kde obhajoval bronz z minulého MS.

„Moc bych mu přál duhový trikot mistra světa, který mu doposud ve sbírce úspěchů chybí. Talent i výkonnostní parametry na to má,“ říkal před závodem Zapletal.

Jenomže ani tento závod nevyšel Koblasovi podle představ, obsadil až desáté místo a zůstal daleko za medailovými pozicemi. Ve scratchi spojených kategorií C1, C2 a C3 pak obsadil znovu osmou příčku.

Rio de Janeiro splnilo pořadatelstvím dráhového mistrovství světa handicapovaných cyklistů své prohlášení a představy o následném využití olympijských a paralympijských sportovišť. V případě velodromu v Riu, který je nádhernou moderní stavbou, to ale rozhodně nebylo jednoduché. Velodrom totiž v uplynulých 12 měsících hned dvakrát vyhořel. Brazilcům se ovšem jejich záměr podařilo realizovat, za což si zaslouží respekt.

Tereza Kubíčková

Zdroj: ČATHS

Foto: ČATHS