Předposlední český zápas sledge hokejového turnaje v Jižní Koreji nebyl pro slabé povahy. Vítězství 4:3 nad Švédskem po epické a dlouho nepříznivě se vyvíjející přetahované o každý metr ledu, a to až po čtvrté sérii nájezdů, udržel české hráče ve hře o obhajobu pátého místa, na kterém skončili při předchozích startech na paralympiádách ve Vancouveru a Soči.

Od začátku se hrál velmi svižný hokej. První branka padla v 7. minutě duelu, kdy se z ničeho nic se za všemi českými sledge hokejisty objevil Niklas Ingvarsson a střelou pod horní tyčku nedal Vápenkovi nejmenší šanci – 0:1. A bylo ještě hůř. Na červené čáře ztratil při rozehrávce kotouč kapitán Šafránek, a Petr Kasperi po krátkém sólu a střele pod levou ruku Vápenky upravil v čase 7:10 na překvapivých 0:2!

Naštěstí dokázali Češi vcelku rychle zareagovat, v 9. minutě se trefil Zdeněk Krupička. „S Davidem Palátem jsme napadali soupeře u jejich branky, mně se podařilo vypíchnout puk a pak už na mě zívala prázdná brána,“ popsal svou první trefu na turnaji sparťanský rychlík.

Krátce po začátku druhé třetiny však znovu udeřil Ingvarsson, střelou mimo dosah Vápenkovy lapačky udělil českému týmu další políček – 1:3. A naši ve druhém dějství navzdory slibným šancím nedokázali odpovědět.

„Přestávka mezi druhou a třetí třetinou pro mě byla naprosto neuvěřitelná chvíle. Řekl jsem klukům, že pro mě už jsou vítězové,“ řekl po zápase trenér Jiří Bříza v narážce na skutečnost, že čeští reprezentanti hráli již čtvrtý zápas po sobě bez jediného dne odpočinku.

Do třetí třetiny naši ale dokázali zmobilizovat zbytky sil a pomohla i dvojnásobná přesilovka. V 35. minutě Zdeněk Hábl napoprvé trefil pravou tyčku, napodruhé, po přihrávce Kubeše a Geiera, už rozvlnil síť – 2:3.

Češi si následně vytvořili několik slibných šancí, ale dobře bránící Švédové odolávali. Ve chvíli, kdy na časomíře svítilo 1:35, se čeští sledge hokejisté i hlouček českých fanoušků v ochozech dočkali. Střela Pavla Doležala zapadla ke vzdálenější tyči za Nilssonova záda a bylo srovnáno – 3:3!

Prodloužení rozuzlení nepřineslo, a tak přišla loterie v podobě nájezdů. Rozhodla ji až čtvrtá série a neomylný Michal Geier, kolem kterého se uprostřed hrací plochy sjeli všichni spoluhráči i členové realizačního týmu.

„Kdybych chtěl napsat takový scénář, tak ho ani nevymyslím. Ale celou dobu jsem věřil, že jestli je nějaký hokejový bůh, tak to musí dobře dopadnout, protože tihle kluci si výhru opravdu zasloužili,“ potvrdil Bříza, že i on nervydrásající duel prožíval, přestože na lavičce působil jako vždy zcela klidně.

Nyní čeká český tým zasloužený den volna. A že je potřeba, potvrzuje i opora kádru, brankář Michal Vápenka: „Jsem vyždímaný jako hadr, ale jsem rád, že jsme to zvládli. Zítra hlavně zrelaxujeme, protože jsme všichni kompletně unavení,“ řekl jeden z hrdinů zápasu.

V pátek budou Češi chtít vyhrát svoje poslední utkání na letošních paralympijských hrách proti Norsku a obhájit páté místo z Vancouveru a Soči.

David Soeldner, Tereza Kubíčková

 

Foto: Martin Malý / fotomaly.cz