Sokolovský bazén hostil koncem března 131 sportovců z 15 sportovních klubů na Pohárku, prvním závodě letošního ročníku Českého poháru v plavání handicapovaných. Šestnáctý ročník plaveckého klání přivítal kromě tuzemských týmů i 11 slovenských reprezentantů. Předvedla se nejen naše současná paralympijská špička, ale i mladí a nadějní reprezentanti budoucí.

Znovu se po roce opakoval téměř výhradně sprinterský plavecký program doplněný o polohové závody a tradiční štafety.

Mezi muži byli co do počtu získaných cenných kovů v disciplínách nejúspěšnější zástupci SK KONTAKT PRAHA Tadeáš Strašík s pěti medailemi a jeho týmový kolega Jonáš Kešnar, který na pódium vystoupal čtyřikrát a přidal první místo v hlavní soutěži – dvojboji v kategorii Junioři a druhé místo celkově v kategorii Open.

Ve výsledkové listině zazářil odchovanec Plavecké akademie KONTAKT bB a paralympijský vítěz Arnošt Petráček z Plavání České Budějovice. Svým zlatým hattrickem v individuálních disciplínách dosáhl i na celkové vítězství v kategorii Open.

Mezi ženami se do výsledků nejvýrazněji zapsala paralympionička Anežka Floriánková z SK KONTAKT PRAHA, která ke kompletní sadě medailí z individuálních disciplín vybojovala ještě druhé místo ve dvojboji kategorie Junioři a také třetí pozici celkově v kategorii Open.

Jejím výkonům v rozplavbách i finále medailově zdatně sekundovaly slovenské reprezentantky Tatiana Blattnerová (třetí ve dvojboji v kategorii Junioři), Karina Petrikovičová a Katarína Chudá. Slovenky odvezly zpět domů celkem osm medailí.

Vendula Dušková z SK KONTAKT KARLOVY VARY vybojovala zlatý double v individuálních disciplínách, ale ve dvojboji z toho byla pro paralympioničku a také medailistku z MS jen nepopulární „brambora“.

Kategorii Žactva ve dvojboji ovládl tachovský David Kratochvíl následovaný Annou Polákovou z SK KONTAKT BRNO a Markétou Stárkovou z SK Kontakt Ostrava. Ostravští se mohli radovat i z vítězství Jakuba Vaňka v kategorii Nejmladších. Na druhém místě skončila Zdenka Nela Kuiper a pro třetí pozici si doplavala Eliška Borkovcová.

Soutěž družstev znovu vyzněla nejlépe pro Pražany, ale nutno dodat, že radovat se mohli i domácí z dílčího vítězství ve štafetách do 34 bodů.

Kompletní výsledky Pohárku naleznete na http://www.kontaktbb.cz/poharek/s1019.

Zdroj: ČSTPS