V úterý 3. dubna přijal ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga zástupce paralympijské výpravy z Pchjongčchangu. Setkání se zúčastnilo kromě výkonné předsedkyně Českého paralympijského výboru Aleny Erlebachové celkem 14 sportovců, trenérů a členů vedení výpravy. Ministr celé výpravě poděkoval za reprezentaci a jejím členům předal čestná ocenění.

„Jsem rád, že Vám můžu osobně předat Čestné uznání ministra školství, mládeže a tělovýchovy za vynikající reprezentaci, ale také za přípravu české reprezentace a vytvoření vynikajících podmínek pro sportovce na XII. zimních paralympijských hrách 2018 v Pchjongčchangu,“ řekl ministr Plaga.

Mezi přítomnými byl také Pavel Bambousek, který v Koreji na své první paralympiádě hned ve třech závodech skončil v elitní dvacítce závodníků na monoski. Bambousek jménem sportovců předal ministrovi pozornosti a poděkoval za podporu, kterou Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy paralympijskému hnutí poskytuje.

„Já si vážím všech handicapovaných sportovců, kteří svými výkony a svým přístupem dávají příklad nejdem těm, kteří bojují s handicapem, ale vůbec nám všem,“ vyzdvihla během setkání výkonná předsedkyně Alena Erlebachová a také ona poděkovala ministerstvu za fungující spolupráci. S ministrem Robertem Plagou se pak shodla na tom, že podporu sportu handicapovaných je do budoucna potřeba nadále posilovat.

Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy podporuje handicapované sportovce každoročně i finančně. Před pár dny vypsalo dotační program Sportování bez bariér, v rámci kterého jim pošle přes čtyři podprogramy téměř 85 milionů korun. Z uvedeného programu tak získá podporu celkem 270 reprezentantů a 84 organizací, které zajišťují činnosti pro 4000 aktivních sportovců s handicapem. Nově také MŠMT plánuje vznik Ocenění ministra školství, mládeže a tělovýchovy za medailové umístění na olympijských a paralympijských hrách.

Foto: MŠMT