Nezadržitelně se blíží letošní Mistrovství světa v ženském sledge hokeji, které bude hostit ostravská RT Torax Arena v Porubě. Napínavé boje na ledové ploše se budou odehrávat od 30. dubna do 6. května. Turnaj bude rozdělen do více skupin, v té elitní na sebe narazí Kanada, USA a výběr Evropy, za který nastoupí i česká hráčka Jana Nachtigalová z pražské Sparty.

Čekají nás tak zajímavé bitvy, které budou jistě stát za návštěvu ostravského zimního stadionu. V dalších skupinách se představí výběry České republiky, Velké Británie, Finska, Norska, Švédska, Nizozemska, Japonska, Francie, Chorvatska, a dokonce i Austrálie. Tento široký výčet jen potvrzuje, o jak dynamicky rozvíjející sport se v ženském podání jedná, a že jeho ambice do budoucna jistě nebudou malé.

Bude to již čtvrtá velká akce, po třech předcházejících, které se konaly v letech 2014, 2016 a 2017. Všechny přispěly ke zvýšení povědomí o ženském sledge hokeji a rozšířily ho do dalších částí naší planety. Výsledkem je již zmiňovaná široká účast reprezentačních týmů na letošním mistrovství světa v České republice.

Událost v Ostravě nemá jen sportovní podtext, ale půjde také o různá setkávání i mimo ledovou plochu. Může tak napomoci k vytvoření síťového a podpůrného prostředí pro hráčky, trenéry i dobrovolníky do dalších let.

Letošní mistrovství světa je dalším krokem v rozvoji ženské části tohoto krásného sportu, jehož cílem by mělo být uspořádání čistě multinárodnostního mistrovství světa v roce 2019 a hlavně zařazení do programu příštích zimních paralympijských her v čínském Pekingu. Snem by pak bylo, aby se v Pekingu představila nejen česká reprezentace mužů, ale i tým žen.