Čeští ragbisté uspěli na Development Cupu. Na turnaji, který je určen zejména začínajícím hráčům a nově formovaným družstvům, vybojoval český tým bronzové umístění. Kromě Česka se turnaje v  Großwallstadtu zúčastnili ještě domácí Němci, Izraelci a tým sestavený z hráčů německé ligy působících v okolí Großwallstadtu.

Češi do Německa vzali hned dva reprezentační benjamínky, aby tak doplnili ostřílenou a mezinárodně zkušenou sestavu v čele s Jiřím Pleškem, který na turnaji působil zároveň jako trenér.

Jako první proti domácímu reprezentačnímu týmu vyrukovali právě Češi. Strategie českého celku byla od začátku přizpůsobená duchu turnaje, rychle se střídalo a každý se do zápasu alespoň na chvíli dostal. Výsledek bitvy tomu odpovídal, když česká reprezentace domácím podlehla 47:55.

V dalším zápase Izraelci, kteří jsou také zařazeni do ragbyové evropské zóny, nestačili na druhý německý tým Rheinland Pfalz Auswahl a prohráli 46:56. Jediný neevropský tým turnaje si ale hned vzápětí spravil chuť přesvědčivým vítězstvím nad německou reprezentací 65:52.

Češi svůj druhý zápas odehráli podobně jako ten první, soupeř potvrdil svou kvalitu. Hráči Rheinland Pfalz Auswahl přehráli Čechy v posledním sobotním klání jasně 55:44. V neděli dopoledne se dohrávala první část turnaje a českému týmu se ani na potřetí nepodařilo vyhrát. Izraelci zvítězili 50:37 a odsunuli Čechy na čtvrté místo.

Německé derby vyznělo lépe pro domácí reprezentační celek a následná minitabulka, kde hned tři týmy měly po dvou výhrách, určila, že finále budou hrát Rheinland Pfalz Auswahl s Izraelci. Ještě předtím ale měla proběhnout bitva o třetí místo jako repríza prvního utkání v turnaji. Tentokrát, zejména díky zlepšenému individuálnímu výkonu, vyzněla lépe pro českou reprezentaci a z Development Cupu nakonec český celek přivezl třetí místo.

„Development Cup 2018 byl skvělou příležitostí, abychom vyzkoušeli nové hráče pro nově budující se tým české reprezentace. Pro dva hráče to byla první zkušenost se zahraničním ragby. Bylo na nich vidět, že se zápas od zápasu lepšili a lépe chápali taktiku hry. Turnaj splnil naše očekávání, aby si všichni hráči zahráli a nabrali nové zkušenosti,“ zhodnotil české vystoupení v Německu Jiří Pleško.

Zdroj a foto: ČSTPS