Unikátní projekt nazvaný 7 statečných byl o uplynulém víkendu k vidění na Václavském náměstí v Praze. Sedm dvojic ve složení vozíčkář – bruslař kroužilo 24 hodin non-stop po náměstí, aby tím demonstrovalo, že sport je pro všechny, že můžou fungovat jako tým. Kromě toho pomáhali účastníci projektu nadacím a představili zcela nový koncept pohybu na invalidním vozíku.

„Ve spodní části Václavského náměstí byl v rámci projektu vybudován čtyř set metrový bruslařský ovál. Ve dvě odpoledne do něj vstoupilo sedm statečných. Sedm dvojic. Vozíčkář a bruslař. Dostali 24 hodin a jediný úkol, najet během této doby co nejvíce kilometrů. Jelo se non-stop. Od dvou hodin v sobotu do dvou hodin v neděli,“ uvedl Tomáš Pchálek z organizace Cesta za snem, která projekt pořádala.

Cílem projektu bylo poukázat na to, že lidé s handicapem i zdraví jsou si rovni a mohou tvořit fungující tým. Rozhodli se to prezentovat v rámci extrémního závodu, prvního svého druhu na světě.

Projekt Sedm statečných odkazuje svým názvem na legendární film o síle a vzdoru a na svědomí ho má předseda organizace Cesta za snem, vozíčkář Heřman Volf. Ten před 12 lety po úrazu na lyžích ochrnul, ale nehodlal se vzdát aktivního života. Dnes patří mezi největší propagátory sportu pro všechny bez rozdílů a na jeho akcích se dnes jezdí na kole, řídí auta, plave, střílí, jachtí nebo lítá.

„Před dvěma roky jsem seděl na vozíku a sledoval, jak mé dvě dcery jezdí na bruslích. Nechtěl jsem je zdržovat na vozíku. Pak mě to napadlo. Vzal jsem si dvě hole na běžky a vyrazil s nimi. Bylo to úžasné. Na vozíku s hůlkami se dá jet v pohodě 25 km za hodinu, jste s rodinou nebo přáteli a náklady jsou minimální,“ vysvětluje Volf a dodává:

„Pohyb je pro lidi na vozíku mnohem důležitější než pro zdravé. Bez pohybu nám ochabují svaly, nemůžeme se pak dostat do auta, tloustneme, až zůstaneme odkázáni na druhé. Tohle je skvělé řešení pro každého.“

Aby jízdu na vozíku s hůlkami zpropagoval, umístili organizátoři dráhu na nejrušnější místo v Česku, kudy denně projdou a projedou desetitisíce lidí. Zmíněných sedm dvojic během 24 hodin dokázalo dohromady najet 2928 km! Ta vítězná, Tým Flexira ve složení Miloš Bauer a Libor Štěpán, dokázala utrhnout 539 km. Nejvíce ze všech vozíčkářů dokázal najet autor projektu Heřman Volf, celých 242 km. „Na vozíku a rukama, je to neskutečný výkon. Je to zřejmě světový rekord,“ řekl hlavní produkční projektu Tomáš Pchálek.

Díky projektu se také vybrala značná finanční částka. Přes aplikace EPP Pomáhej pohybem Nadace ČEZ sportovci vyjeli čtyřicet tisíc korun pro Světlušku. Průjezdy pod bránou Nezastavitelní, která za každé podjetí připisuje 5 korun, se sesbíralo přes padesát tisíc na nákup sportovních pomůcek pro handicapované.

„Chtěli jsme ukázat, že jsme si rovni, že sport je pro všechny a není potřeba dělat rozdíly. Že i v extrémních podmínkách můžeme fungovat jako tým! A to se povedlo. Postavili jsme se na nejrušnější místo v Česku, lidem do cesty. Na místo, kde by nás nikdo nikdy nečekal. Tak, aby nás nemohli přehlédnout. Trvalo to měsíce, připravit tyto dva dny, ale dokázali jsme to. Ti, kdo se stali sedmi statečnými, položili základní kámen velkému projektu, velké myšlence. Díky moc všem, kdo nám pomohli,“ uzavírá Heřman Volf.

Zdroj: www.cestazasnem.cz