Sportovní hala Jižní Město na pražském Chodově bude od pátku do neděle hostit premiérový ročník mezinárodního goalballového turnaje mužských týmů. Česká republika bude mít dokonce dvě želízka v ohni, áčkový a béčkový tým. „Áčko má určitě ambice probojovat se do finále a zahrát si o zlato,“ říká prezident Českého svazu zrakově postižených sportovců (ČSZPS) Zdeněk Barlok.

Zahajovací ceremoniál začne v pátek v devět hodin ráno, hned po něm se rozběhne samotný zápasový program.

„Zhruba deset let tu nebyl žádný velký goalballový reprezentační turnaj, chtěli jsme to změnit. Obecně chceme dělat na svazu víc mezinárodních akcí, alespoň dvě za rok takového typu, jako je teď tento turnaj,“ vysvětlit zrod celého podniku Barlok, který je zároveň i jedním z organizátorů – a na poslední chvíli musí řešit turnajové komplikace.

„Mělo tu hrát deset týmů, ale nakonec jich máme jen devět – vypadla nám totiž Belgie, protože je u nich stávka na letišti a nemají se sem jak dostat. Turnaje se tedy zúčastní devět celků, z toho dva české,“ doplňuje prezident ČSZPS.

Kromě České republiky se divákům představí ještě reprezentace Rakouska, Polska, Chorvatska, Kataru, Rumunska, Slovenska a Ukrajiny.

„Původně bylo mužstev dokonce dvanáct, ale Moldávie a Indie nezaplatily startovné. Český tým byl v začátku pouze jeden, ale nechtěli jsme mít lichý počet účastníků, proto jsme nakonec udělali dva – no a teď po vypadnutí Belgie, která měla mimochodem být favoritem na zlato, jsme tam, kde jsme být nechtěli, ale co se dá dělat,“ povzdechne si Zdeněk Barlok.

„Jsem už na podobné komplikace zvyklý, už se kvůli tomu nerozčiluju, prostě je to tak, jak to je,“ pousměje se smířeně. „Na druhou stranu jsem si na začátku myslel, že když se nám sem podaří dostat osm týmů, bude to fajn, deset je super.“

Ve Sportovní hale Jižní Město se představí zhruba sedmdesátka hráčů, mezi nimi i česká hvězda Lukáš Valer, který hraje na pravé tyčce. „Naše reprezentační áčko by mělo patřit určitě mezi favority, počítám, že po vypadnutí Belgie si to právě tenhle tým rozdá o zlato – zřejmě s Ukrajinci,“ tipuje prezident ČSZPS.

Goalball je kolektivní míčový sport provozovaný zejména nevidomými a slabozrakými sportovci. Vznikl díky snaze Rakušana Hanze Lorenzena a Němce Setta Reindlea, kteří přišli v roce 1946 s tímto sportem jako s prostředkem rehabilitace vojáků osleplých za druhé světové války. Na paralympijských hrách se poprvé objevil v kanadském Torontu v roce 1976.

Tereza Kubíčková

Foto: ČSZPS