Čtyřnásobné zastoupení měla Česká republika na mistrovství Evropy horských kol pro neslyšící cyklisty. Kvarteto Jan Čapek, David Studýnka, Pavel Pastrnek a František Kocourek bojovala o co nejlepší umístění minulý týden v belgickém Anheé. Nejkvalitnějším výsledkem zůstává pro český tým páté místo Čapka z maratónu.

Na kontinentálním šampionátu se čeští borci představili pouze ve dvou závodech, a sice v cross country, které je olympijskou disciplínou, a pak v sobotním maratonu.

V cross country, které se jelo ve čtvrtek a na jehož start se postavilo pětatřicet závodníků, začínali Češi z poslední řady a po hektickém startu se museli na trati vyhýbat několika kolizím. Z českých cyklistů si během šesti čtyřkilometrových okruhů nejlépe vedl Jan Čapek, který v závodě obsadil osmou příčku, jako desátý, jedenáctý a dvanáctý se pak seřadili ve startovní listině František Kocourek, David Studýnka a Pavel Pastrnek.

„Myslím, že si vedli velmi dobře a ostudu určitě neudělali,“ zhodnotil prezident Českého svazu neslyšících sportovců Ota Panský, který jel do Anheé české reprezentanty podpořit.

Do sobotního maratónu, měřícího pětašedesát kilometrů, vyrazilo šestatřicet cyklistů a Češi si nevedli vůbec špatně. Zejména páté místo Jana Čapka je skvělou reprezentací českých barev. David Studýnka byl v maratonu devátý, Pavel Pastrnek jedenáctý a František Kocourek osmnáctý. Maraton vyhrál Slovák Adrian Babič, který tak vylepšil stříbrnou příčku z cross country.

Tereza Kubíčková

Foto: ČSNS